Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

A czy ktoś bierze pod uwagę jeszcze szarą strefę i pieniądze na czarno w budżetach domowych? Bo to też jest coś co w oficjalnych danych nie wyjdzie, ale na dochód rodaków ma wpływ. Tak mi do głowy przyszło po przeczytaniu komentarza @kdgc o słowach Powella że "teraz wiemy lepiej jak bardzo chja wiemy (o inflacji)." Czy ten Powell to tez baran i powinien zasięgnąć nauk WKP Investments?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na budowie domów jednorodzinnych podobno jest to bardzo częste zjawisko. Ale nie wiem, bo ja budowałem wszystko własnoręcznie systemem gospodarczym. Znam tylko ze słyszenia że ponoć niektórzy nie wystawiają faktur.
Podobno mechanicy też niektórzy nie wystwiają. I fryzjerki, manicurzystki. Mozna by tak wymieniać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tym dochodem na lewo kupujesz jedzenie i robisz zakupy - ciuchy, elektronika, usługi - przez co nie musisz na to wydawać z oficjalnego dochodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@pysznewpierdalator: czyli 10 lat robiłeś za minimalną i kupujesz za gotówkę 50 m2 w centrum. Nawet jak robisz przelewy na ponad 200k to odrazu masz weryfikowane przez bank, gdzie bank nie puszcza często takiego przelewu dodatkowo może lecieć
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator:
@PanieAreczku wyobraź sobie, że są takie kraje na świecie, że za wykonaną usługę firma nie wystawia faktury i nie odprowadza przez to podatku. Tak zyskane pieniążki może przeznaczyć na wypłatę dla swoich pracowników "pod stołem", nie opłacając żadnych składek oraz kolejnych podatków. W takich krajach podobno mając lewą kasę, masz też zapas pieniędzy spoza obiegu aby kogoś skorumpować w lokalnym urzędzie. W Polsce nie do pomyślenia.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: przestań wszystko do absurdu sprowadzać. A co jesli zarabiasz 6k, a dorobisz sobie jeszcze 3 na czarno. Wtedy możesz sobie wziąć pod korek na maks Twojej zdolności , a do kalkulacji w formularzu podajesz koszty utrzymania pomniejszone o to ile wydasz z lewych pieniędzy i jak bank będzie się zastanawiał co takie niskie koszty masz to prześledzi historię z rachunku i wyjdzie że nie naklamales, a przecież Ty zawsze
  • Odpowiedz
@acpiorundc: nie ma absolutnie żadnej szansy na jakąkolwiek kontrolę w takim przypadku. US nie ma czasu na takie pi3rdoly, zresztą w takim scenariuszu nic nie wzbudza podejrzeń nawet, wszystko jest uzasadnione i poukładane. US się zajmuje poważnymi sprawami gdzie od razu widać że tam jakieś wały są albo jak donos dostanie
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: Co do kasy pod stołem, to jest taka teoria spiskowa, że rząd zna skale operacji typu: na umowie minimalna, a reszta pod stołem, dlatego tak ostro podnosi minimalną, bo wie jak dużo tutaj kasy jest poza obiegiem i tym sposobem troszkę do nich wróci a nikomu się straszna krzywda nie stanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Wystarczy mieć konta w kilku bankach i od czasu do czasu przelewać pomiędzy nimi pieniądze. Wtedy zarówno jeden jak i drugi widzi, że wpływają na rachunek inne środki niż z wynagrodzenia, czyli pewnie masz jeszcze jakieś źródło legalnego dochodu (bo pieniądze idą z rachunku bankowego, nie są wpłacane gotówką). Wtedy można sobie gotówkę wpłacać na te konta, naprzemiennie, tak żeby nie wzbudzać za dużych podejrzeń. Oczywiście, to nie dotyczy
  • Odpowiedz