@Zielony_inwestor: dla tych co nie wiedzą ile będzie wynosić rata to dla kredytu na 700k przy wkładzie 100k rata to 5300 zł w PKO z stałym oprocentowaniem przez 5 lat i kredo na 30. Orientacyjnie zapewne w innym banku przy większym wkładzie rata była by trochę niższa.
@Zielony_inwestor: w teorii 15k jest dobre ale jak jesteś sam to i tak tego kredytu nie dostaniesz bo najczęściej 15k nie masz już w całości wypłacanego na UoP tylko jakieś premie lub b2b 700k + 200k wkładu własnego = 900k Jeżeli żyjesz w TOP3 to nie kupisz za to mieszkania godnego do życia w jakich mieszkali nasi rodzice tak czy siak. Trzeba doliczyć miejsce postojowe i urządzenie mieszkania
@dzem_z_rzodkiewki ale zwykle nie kupujesz od razu docelowego mieszkania i dopiero z czasem kupujesz to "godne". mam dobry obraz wsrod wiekszosci znajomych oraz jak to wygladalo u mnie. pierwsze mieszkania to byly tak do 55m , niektorzy czasem cos po drodze jeszcze upgrade a docelowe to wiekszosc kupowala tak w przedziale 33-37 lat(no i tu juz albo chalupy albo duze mieszkania powyzej 100m)Ci co zaspali robili zakupy w zeszlym roku albo
@Wielka-Polska-Betonowa: no nie bzdura tylko tak jest bo w wieku 26 lat to sie zarabia duzo duzo mniej niz jak masz 35 , a co za tym idzie masz inna zdolnosc. tak wyglada to u wiekszosci
@Zielony_inwestor: 25-30. Obecnie mam 25 i krechę na 400. Nie wyobrażam sobie spłaty kredytu bez dużego nadplacania. Przy kwocie 700k, chciałbym na ratę i nadpłatę przeznaczać minimum 10k. Najlepiej 15
no nie bzdura tylko tak jest bo w wieku 26 lat to sie zarabia duzo duzo mniej niz jak masz 35 , a co za tym idzie masz inna zdolnosc. tak wyglada to u wiekszosci
@borjaki: większość nie kupuje mieszkania w wieku 26 lat, bo wtedy to dopiero kończy studia i wchodzi na rynek pracy, skończ pisać farmazony
@Wielka-Polska-Betonowa: ej ale nie kazdy studiuje medycyne 7-8 lat. Normalne studia trwaja 3 lata licencjat + inz/mgr 2 lata. Za moich czasow podobnie bo system jednolity mgr inz to bylo 5 lat. CZyli 19+5=24l do tego prace zaczynasz juz w czasie studiow( zwykle jakos na 3 roku mozna sie dostac na staz do korpo). Takze owszem swoje pierwsze mieszkanie kupowalem jak mialem 26 lat(rocznikowo 27 ale na akcie jak stawalem
ale zwykle nie kupujesz od razu docelowego mieszkania i dopiero z czasem kupujesz to "godne".
@borjaki: to co ty piszesz to jest wymysł nowych czasów. Ludzie tak robią, bo nie stać ich na docelowe mieszkanie, więc muszą całe życie się kredytować i przeskakiwać po lepszych mieszkaniach.
@zeszyt-w-kratke: nie musza sie cale zycie kredytowac bo z wiekiem zwiekszasz dochody i splaczasz kredyt szybciej tak jak pisalem wyzej, wypowiadam sie z perspektywy osoby ktora splacila juz 2 kreski i ma docelowe mieszkanie. jak kupowalem pierwsze to tez ceny wydawaly sie bardzo wysokie, ale z czasem okazywaly sie jednak nie takie straszne. moj budzet domowy w roku w ktorym kupowalem swoje pierwsze mieszkanie starczal na mniej metrow kwadratowych Warszawie(a
@borjaki: jak ty na całość patrzysz przez zarobki w it to o czym my rozmawiamy, jesteś oderwany od rzeczywistości i to chyba nawet nie wiesz jak bardzo, jak z taką łatwości przychodzi ci pisanie tych bzdur
@Wielka-Polska-Betonowa: ale przeciez nie tylko w IT z wiekiem i z doswiadczeniem zarabiasz coraz wiecej. w marketingu, finansach , consultingu, tez jak masz glowe na karku bedziesz po 30stce dobrze zarabial. Mieszkania zawsze byly drogie z prespektywy ludzi dopiero wchodzacych na rynek pracy. Tak samo pamietam jak zaraz na poczatku kariery zawodowej wydawalo mi sie ze na nowy samochod zarobic to jest nierealne i ze cale zycie bede sie bujal
@Wielka-Polska-Betonowa mysle ze jednak to Ty jestes bardziej odklejony jesli uwazasz ze kazdy zarabiajacy minimalna powinien by w stanie kupic 100 metrowe mieszkanie w stolicy 40mln kraju. od zawsze swiat byl tak skonstruowany ze klasa robotnicza mieszkala ciasno i na przedmiesciach. tak samo sa samochody dla slabiej zarabiajacych jak np dacia i dla tych zarabiajacych lepiej np mercedes.
@Wielka-Polska-Betonowa ceny mieszkan w powiatowych prosze bardzo https://www.otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-w-sercu-przasnysza-ID4q6Rj 6k za metr no faktycznie bardzo drogo. a widze ze i taniej mozna. zajelo mi to 2 min. to chyba Ty nie wiesz o czym piszesz, bo na takie mieszkanie jak wkleilem to akurat zdolnosc bedzie miec nawet wlasnie para pracujaca na kasie w Lidlu w miescie powiatowym.
fajen bo udało się naprawić lapka, laptop 13 lat, wiatraczek głośnio chodził, chrzęścił, zamówiłem nowy, zamontowałem, wymieniłem też pastę na procku na nową i śmiga cichutko, temperaturki fajne, umiem coś
700k + 200k wkładu własnego = 900k
Jeżeli żyjesz w TOP3 to nie kupisz za to mieszkania godnego do życia w jakich mieszkali nasi rodzice tak czy siak. Trzeba doliczyć miejsce postojowe i urządzenie mieszkania
@borjaki: bzdura
@borjaki: większość nie kupuje mieszkania w wieku 26 lat, bo wtedy to dopiero kończy studia i wchodzi na rynek pracy, skończ pisać farmazony
@borjaki: to co ty piszesz to jest wymysł nowych czasów. Ludzie tak robią, bo nie stać ich na docelowe mieszkanie, więc muszą całe życie się kredytować i przeskakiwać po lepszych mieszkaniach.
moj budzet domowy w roku w ktorym kupowalem swoje pierwsze mieszkanie starczal na mniej metrow kwadratowych Warszawie(a
@borjaki: jak ty na całość patrzysz przez zarobki w it to o czym my rozmawiamy, jesteś oderwany od rzeczywistości i to chyba nawet nie wiesz jak bardzo, jak z taką łatwości przychodzi ci pisanie tych bzdur
Mieszkania zawsze byly drogie z prespektywy ludzi dopiero wchodzacych na rynek pracy. Tak samo pamietam jak zaraz na poczatku kariery zawodowej wydawalo mi sie ze na nowy samochod zarobic to jest nierealne i ze cale zycie bede sie bujal
https://www.otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-w-sercu-przasnysza-ID4q6Rj 6k za metr no faktycznie bardzo drogo. a widze ze i taniej mozna. zajelo mi to 2 min. to chyba Ty nie wiesz o czym piszesz, bo na takie mieszkanie jak wkleilem to akurat zdolnosc bedzie miec nawet wlasnie para pracujaca na kasie w Lidlu w miescie powiatowym.