Wpis z mikrobloga

Dylemat:

10 lat expa, obecnie 6 lat stażu w firmie - startupie w UK - £62500 rocznie, mała firma, 15 osób, właścicielami jest bogata rodzina więc i tatuś i mamusia i synek i synowa to dyrektorowie. Mają dać nam "options" teraz na dniach, z tym że jedyny zysk z tego moze byc w momencie kiedy sprzedadza firme, wiec w sumie jest to loteria a nie coś namacalnego. mam tu jednak dużo zaufania i ogólnie mam pewne miejsce. Zakładam że dadzą kontr-ofertę kiedy rzucę papier bo jestem jednym z niewielu którzy znają codebase naszego produktu saas od samego początku.

Mam też ofertę pójścia do dużej firmy, ponad 1000 pracowników w samym tech, która kupila mniejszą firmę. Też jako senior, który będzie musiał ogarnąc i zmodernizować codebase tej firmy którą ta większa firma kupiła. £70000 rocznie na start, opcji/akcji tu nie ma ale większe możliwości dalszego rozwoju no i nie jest to pół-januszex. Ale mniej wpływu miałbym na cokolwiek bo to wielka firma.

Skłaniam się ku nowej firmie... Co byscie wybrali.

#programowanie #programista15k #webdev
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Jak pisze @WyjmijKija refactor legacy kodu ty chyba nie masz pojęcia na co się piszesz.

Jeszcze legacy code w startupie ujdzie ale w korpo? papamacha

@keksoa: Ja bardziej myślę o tym że w obecnym startupie nie mam już gdzie iść dalej, nie mam od kogo się uczyć ani kogoś uczyć, a w większej firmie po 6 miechach mogę sobie wskoczyć na inny projekt a i też mają sporo ról
  • Odpowiedz
po 6 miechach mogę sobie wskoczyć na inny projekt a i też mają sporo ról wewnętrznie na które można wskoczyć/awansować

@Varin: jak nie masz tego na piśmie to nie trzymałbym się takich obietnic za bardzo
  • Odpowiedz
@Varin: Znowu @WyjmijKija może mieć rację, to może być bait żeby cię przyciągnąć do firmy.

Są różne korporacje ale bierz pod uwagę że w korpo bywa absurdalna biurokracja i może nie być tak że o widzisz zły kod i sobie go przepisujesz. Może będziesz musiał męczyć się z różnymi dziełami w korpo, ich narzędziami wewnątrznymi i sytuacją że masz dużo nieprzetestowanego dziwnego kodu którego po prostu ludzie boją się
  • Odpowiedz
@Varin: niektóre firmy robią bardzo brzydką rzecz - na rekrutacji cię urabiają bo wiedzą że jak się zatrudnisz to ty masz problem. Większość ludzi zmieniając firmę pali trochę most za sobą albo nie rzucają od razu roboty bo mają kredyty i tak dalej.

Ja się sam tak dałem złapać z 2 razy
  • Odpowiedz