Wpis z mikrobloga

@Waxafax: bo to jest w sumie dziwna formułka. Nie trzeba mówić wszystkich grzechów jakie się pamięta. Trzeba podać koniecznie grzechy ciężkie, o ile były, bo one zrywają więź z Bogiem. Dobrze jest też podać grzechy, które choć lekkie, to są w jakiś sposób istotne, wskazują na jakąś trudność, np. ciągle się powtarzające, związane z nałogiem, jakimś niepoukładaniem. Wtedy taka spowiedź ma więcej sensu, bo pomaga w rozwoju, zmianie zachowania. Pomaga
  • Odpowiedz
@Waxafax: Mało bardziej żenujących przeżyć w życiu miałem niż spowiedź - jakiś stary dziad słuchał co narozrabiałem w życiu bo niby robi za proxy do Jezuska, o ile oczywiście słuchał a nie chrapał w konfesjonale.
  • Odpowiedz
@Waxafax: odpowiadanie swoich 'grzechów' facetowi w sukience to nic innego niż traumatyzowanie dzieci. Ledwo zacznie szkole a już jesteś straszny piekłem o wiecznym potępieniem.
  • Odpowiedz
@matt-pitt: Z perspektywy już dorosłego człowieka wydaje się to strasznie żałosne i infantylne. No ale ja w dorosłości skręciłem w ateizm. Jak mniemam dla kogoś kto wierzy to może być szalenie ważne i traktuje taką spowiedź poważnie.
  • Odpowiedz
No ale ja w dorosłości skręciłem w ateizm. Jak mniemam dla kogoś kto wierzy to może być szalenie ważne i traktuje taką spowiedź poważnie.

@Pharos: No ale nie o o chodzi w dorosłości, że myślisz samodzielnie, zadajesz pytania i wyciągasz wnioski, nie łapiąc się już na teatralność takich obrzędów?

Najprościej mi to porównać do wizyty św. Mikołaja za dzieciaka.. no przecież jak masz już kilkanaście lat to nie udajesz, że
  • Odpowiedz
@matt-pitt: Nic z tym nie zrobisz. Duża część populacji ma takie potrzeby. Dla mnie obrzędy religijne zaczęły wydawać się dziwne już w wieku 13 lat. Zbuntowałem się i nie poszedłem na bierzmowanie. Teraz jako dorosły człowiek to już nie jest kwestia buntu, tylko świadomość, że jakkolwiek byśmy próbowali zdefiniować absolut - nawet gdyby założyć na chwilę, że faktycznie istnieje - to jest istotą wybitnie milcząca. Dlatego uważam, że żadne modły
  • Odpowiedz