Wpis z mikrobloga

z tego co pamiętam to chyba szli na ryby i jeden podrzucił wędkę do góry.

@skeeball: Warto zaznaczyć, że wędka musiała być wykonana z włókna węglowego, bo włókno szklane nie przewodzi prądu - warto o tym pamiętać, kiedy jest się na rybach i zbliża się burza.
  • Odpowiedz
tu prawie słupa zwaliło, nie sądzę żeby faza-ziemia tak p---------o, jeszcze przez izolację.

@hrabia_od_gnoja: Nie masz pojęcia o temacie. Nie mogło ich razić napięcie międzyfazowe, bo musieliby stać na jednej fazie i wędką dotknąć drugiej, a oni stali na ziemii czyli zerze. Fizyki w szkole nie miałeś?

To zapewne była linia średniego napięcia, która zasila stację transformatorową, z której dopiero idą przewody niskiego napięcia, które zasilają gospodarstwa
StaryWedrowiec - >tu prawie słupa zwaliło, nie sądzę żeby faza-ziemia tak p---------o...

źródło: 2024-06-28 00 31 19

Pobierz
StaryWedrowiec - >tu prawie słupa zwaliło, nie sądzę żeby faza-ziemia tak p---------o...
  • Odpowiedz
miałem fizykę w szkolę. Rozumiem, że przeanalizowałeś nagranie jak w CSI i wiesz, że to był łuk. Wystarczy, że wędka dotknęła dwóch faz i poszedł przez nią prąd.

@hrabia_od_gnoja: Tu nie ma co analizować. Jeśli wędka dotknęła dwóch faz na raz (co jest mało prawdopodobne), to napięcie międzyfazowe wystąpiło tylko na odcinku wędki między jednym a drugim przewodem, natomiast napięcie względem ziemi pozostało "jednofazowe", geniuszu.

Przeanalizowałem, że to był łuk? Chłopie, przecież
StaryWedrowiec - >miałem fizykę w szkolę. Rozumiem, że przeanalizowałeś nagranie jak ...
  • Odpowiedz
tu prawie słupa zwaliło, nie sądzę żeby faza-ziemia tak p---------o, jeszcze przez izolację.

@hrabia_od_gnoja: Zapomniałem: jaką izolację?

Masz pojęcie o konstrukcji napowietrznych linii energetycznych? Żadne przewody napowietrzne nie są izolowane.

Zaczyna mi się wydawać, że twoje życie zaprzecza prawom fizyki, a najgorsze jest to, że upierasz się przy swoim, mając zerową wiedzę w temacie i nie docierają do ciebie żadne poważne argumenty. XD
  • Odpowiedz