@bbul44: Nie ma znaczenia czym usuniesz kleszcza. ważne, żeby to zrobić szybko - w przeciągu pierwszych 24 godzin od zakleszczenia. Krętki borelli są w odwłoku i zaczynają przenikać do organizmu właśnie po około dobie. Lepiej nawet jak go obetniesz obcinaczem i zostawisz łeb w środku niż nieumiejętnie zaczniesz wyciskać wnętrzności do środka. Jak zostanie głowa to wyjdzie w przeciągu 2 dni z ropą. Lepiej nawet wyciągnąć go jakkolwiek niż czekać
@nalej_mi_zupy: nie dałbym sobie ręki uciąć, że masz rację. Fakt jest taki, że Odyn miał już p--------ą borelioza i chyba leżał na nią w szpitalu. Łażąc co chwilę po wysokich trawach, krzakach i lasach (kamperowanie i poszukiwania) i nie mieć przyrządu do usuwania kleszczy to skrajny debilizm. Wymówka nie może być nawet, że zostawił w domu bo jego dom jest zawsze tam gdzie on. W najgorszym wypadku zauważył o 10
@nalej_mi_zupy: Mając do wyboru obcinacz do paznokci a np. pęsetę, wybrałbym ten drugi przyrząd. Kto jak kto, ale taki Odyn, który łazi cały czas po lasach i niejednego kleszcza już wyciągał powinien uczyć się na błędach. Mógłby chociażby zaopatrzyć się w pompkę do wysysania kleszcza, ale po co.
@nalej_mi_zupy: Też nie dawno złapałem kleszcza, wyczułem go przy prysznicu i wyciągnąłem. Mam nadzieje że nie nie minęło 24h, po wyciągnięciu mam już przez około tydzień czerwoną plamę na około 3cm czy to normalne?
@Rafal_Baster: sama plama to spoko. Trzeba się bać jak masz wędrujący rumień - on jest bardzo charaktersytyczny. Czasami (bardzo rzadko) rumień zaczyna wędrować w innym miejscu niż było ukąszenie.
Jak dużo łazisz po lasach i łąkach i miałeś w życiu parę kleszczy to warto sobie zrobić badanie przesiewowe na przeciwciała borelli w klasach IgM i IgG. Badania oba w sumie kosztują 50-100 zł i po nich możesz mieć już potwierdzenie
Jak dużo łazisz po lasach i łąkach i miałeś w życiu parę kleszczy to warto sobie zrobić badanie przesiewowe na przeciwciała borelli w klasach IgM i IgG. Badania oba w sumie kosztują 50-100 zł i po nich możesz mieć już potwierdzenie