Wpis z mikrobloga

#excel #arkuszekalkulacyjne #sql #mysql Ma jakiś mireczek pomysł jak to połączyć? Mam zdublowane komórki, i chciałbym, żeby były pojedyncze, ale dane liczby po prawej powinny być dodane... Muszę to mieć, żeby uczciwie przyznać wszystkim osiągnięcia na #roknasilowni, to są dane z dwóch edycji na raz, bo osoba, która wcześniej się tym zajmowała niestety coś pomieszała, i nawet osiągnięcia, które powinny być nadane w zeszłej edycji są niedodane. Muszę to zrobić tak, ponieważ bazy danych sql są ze sobą niekompatybilne, i nie mogę tego zrobić w prosty sposób łącząc je, tam liczby są przypisane do "id" a "id" do nicku, każda edycja ma inną bazę i w każdej edycji się wygenerowało inne id powiązane z nickiem. :/ Może jakbym potrafił coś w sql to by było łatwiej...
d.....k - #excel #arkuszekalkulacyjne #sql #mysql Ma jakiś mireczek pomysł jak to poł...

źródło: comment_rZBzw4Zbq6mX6i1DZCTMH5K6dMiU5OoY.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@doopchuck: można jeszcze funkcją "suma.warunków" i wtedy przy każdym rekordzie będziesz miał sumę dla danego nicku, a później skorzystać z zaawansowanego filtru i zaznaczyć "tylko unikatowe rekordy" - polecam sobie sprawdzić :)
  • Odpowiedz
@sal-vadore: Jakby co to się nie gorączkuj, zrobiłem sobie dodatkową kolumnę do której wklejam tych co już dostali, i po prawej tabeli przestawnej kolumnę w której jeżeli nick jest na liście pojawia się "tak" :) Chyba, że znasz prostszy sposób. Zawsze warto się czegoś nauczyć.
  • Odpowiedz