Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Hemo +5
#wesele #impreza #slub #kiciochpyta
Hej Mirki. Ile teraz daje się w kopercie Państwu Młodym? Wiem, że jest to zależne od stopnia pokrewieństwa więc nie będę miał nic przeciwko jeśli podacie widełki dla różnych "grup". Idę na wesele w ten weekend o czym dowiedziałem się dzisiaj. Stopień pokrewieństwa żaden - brat znajomej mojej różowej, zaprosili nas w ostatniej chwili bo ktoś im odmówił.
Hej Mirki. Ile teraz daje się w kopercie Państwu Młodym? Wiem, że jest to zależne od stopnia pokrewieństwa więc nie będę miał nic przeciwko jeśli podacie widełki dla różnych "grup". Idę na wesele w ten weekend o czym dowiedziałem się dzisiaj. Stopień pokrewieństwa żaden - brat znajomej mojej różowej, zaprosili nas w ostatniej chwili bo ktoś im odmówił.

#pracait #programista15k
I wtedy się dowiedziałem że nigdy nie pracowałem w agile. Agile jest absurdalnie przyjazny dla programistów, chodzi o to by eliminować dla nich blockery, pozwolić im pracować jak chcą.
Dlatego ten manifest jest taki prosty i dlatego 99.999% firm go nie stosuje.
źródło: 1000000507
Pobierz- daily nie jest do codziennego spowiadania się a do dyskutowania o blockerach
- za duże zespoły
- retro jest jak sama wskazuje głównie do eliminowania blockerow a nie do spowiadania się. Cała idea tych spotkań jest po to by Mirek mogl się wypłakać że przez x nie mógł zrobić sprawnie zadania. Zespół, scrum master i reszta powinni pomoc wyelimowac problem
- procesy są ponad ludźmi,
"Najlepszym argumentem za agile jest pięć minut rozmowy z przeciętnym programistą."
ludzie i interakcje ponad procesy i narzędzia
działające oprogramowanie ponad szczegółową dokumentację
współpracę z klientem ponad negocjacje umów
reagowanie na zmiany ponad realizację założonego planu
Kwestia jest też taka że autystyk i mówię to nieironicznie nie nadaje się do pracy programisty mimo że może mieć wysokie umiejętności techniczne.
@keksoa: poziom trudności (zazwyczaj story points) który następnie jest przeliczany na czas w ten czy w inny sposób (chociażby po to żeby zaplanować czy X story pointsów zmieści się w 2 tygodniowy sprint) - to ja już wolę od razu estymować czas zamiast zaklinać rzeczywistość, że niby nie estymujemy czasu
Ogólnie w dużych firmach jest parcie na visibility, diversity, equality i modernity :) kto by tam problemami w zespole przejmował się
Dlatego estymowanie przez poziom trudności jest lepsze a te czasowe to jest patola mid managmentu
Łatwe zadanie można zrobić w 2 godziny ale można się też tydzień męczyć i mówię tu
Do tego naprawdę większość wprowadza metodykę zwinną nie ROZUMIEJĄC po co to zrobiła. Generalnie przepalanie kasy i #!$%@? wszystkich.
@keksoa: ale za małe zespoły gdzie ludzie robią w kilku zespołach na raz i zaplanowanie czegokolwiek graniczy z cudem.