Wpis z mikrobloga

z punktu widzenia przewidywania złożoności 5.0 SP czy 6.3 SP to ta sama klasa problemu.

@PaaD: to był tylko przykład, w którym chodzi o to, że po fakcie nie masz tej liczby "6,3", więc nie jesteś w stanie zweryfikować czy to przewidywane 5 było ok czy nie. Może w rzeczywistości było 15, ale nie jesteś w stanie tego stwierdzić.
Estymata powinna być weryfikowalna, inaczej nie ma sensu.
Ciąg Fibonacciego możesz
  • Odpowiedz
@Blackhorn: Scum master, ta funkcja zawsze powinna być łączona z analitykiem, testerem, programistą lub product owenerem. Softwarehausy wrzucają ich tylko dlatego żeby zgarniać chajs dodatkowo mimo, że zadania mógłby z korzyścią wykonywać ktoś inny. Tym bardziej, że to osoby nie są często ani techniczne ani biznesowe.
  • Odpowiedz
@keksoa: czytam co piszesz i się w 90% zgadzam tylko skąd to założenie, że Daily które samo w sobie ma na celu ustalenie planu na najbliższy dzień, synchronizacje, zgłoszenie i zaadresowanie wszelkich trudności może być raz na tydzień? Robiłeś tak i się to sprawdzało?

Nie bardzo mi się to klei. jeszcze tydzień rozciągnięcia w czasie i stanie się to planningiem :)
  • Odpowiedz
@reksiuwielki: ja nie jestem fanem daily co pewnie łatwo można wywnioskować z kontekstu moich wypowiedzi. Ostatnio pracuje w dużych zespołach, takich 10 osób czasami więcej i widzę i po sobie i po innych że mimo daily i tak ludzie nie ogarniają co inni robią w zespole. Każdy czeka na swoją kolej by powiedzieć i mieć święty spokój.

Jak ktoś ma blockera to daily ma sens bo może przedstawiać problem i
  • Odpowiedz
@keksoa: to prawda. ja w obliczu tego, że pracuje z zespołem ponad 10 osobowym podzieliłem takie Daily na sloty obszarowe/produktowe dzięki temu ludzie związani z konkretnym systemem albo produktem mówią o swoich planach w mniejszych kółeczkach.

żeby trochę osłodzić Daily wprowadziłęm zasadę, że o tym co robiliśmy wczoraj mówimy jeśli chcemy na końcu swojego planu. Nikomu się już nie chce i faktycznie DAily jest krótkie i treściwe :)
  • Odpowiedz