Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp

Cześć mirki,

czy jest tutaj ktoś kto byłby wstanie napisać program (tylko za plusa ;p) który pobiera wartość, np. 7 i potem pisze choinkę, np. dla wartosci 7:

*

*

**

*

**

ja jestem na etapie poznawania tablic i przerasta mnie to ;p. oczywiscie jesli wymaga to wiecej roboty niz mi sie wydaje, to nie piszcie ;-)
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@losiul: (#) O, to ciekawa robota była :D

Ja pamiętam, że jak w gimnazjum otworzyłem jakiś podręcznik do informatyki i zobaczyłem kody źródłowe w jednym z ostatnich rozdziałów to złapałem się za głowę. Błędy były masakryczne, jakby ten kto pisał ten podręcznik uczył się c++ przez tydzień i potem to pisał ;_;

• Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: robota była śmieszna - prawie wszystko pisałem z palca i w miarę działało. Chyba tylko na kilku miałem lekką zawiechę, bo było do napisania więcej niż 200 linijek : ). Poza tym kod w Pascalu też był już dany więc w paru miejscach zmiany były mechaniczne. W sumie to wiecej stukania w klawiaturę niż myślenia.
  • Odpowiedz
@z1emniak: po prostu przeanalizuj po kolei co robi program od losiula. zmieniłam nazwę zmiennej z wysokośćChoinki na h, żeby było szybciej ;p

h=0

ktoś wpisuje wartość h, załóżmy że
  • Odpowiedz
@z1emniak:

ok.

Pętla "for(int i=0; i < wysokoscChoinki; ++i) ..." wykonuje kod w nawiasach za nią tyle razy, ile wynosi liczba w zmiennej "wysokoscChoinki". Czyli masz kolejne obroty pętli z takimi wartościami zmiennej
  • Odpowiedz
@losiul: @rozowypasek:

przeczytałem sobie wasze komentarze, umieściłem cout <<'*'; w blokach i zrozumiałem, dzięki ;).

choć biorac pod uwagę ile czasu mi to zajeło to zastanawiam się czy nie jestem zbyt głupi na programowanie
  • Odpowiedz
@z1emniak: Na początku boli, ale potem, jak już zarabiasz te 10k, boli coraz mniej : >.

A tak na serio - chodzi o sposób myślenia, na początku trzeba go wdrożyć potem jest z górki. Pamiętam jeszcze ile czasu straciłem skumanie rekurencji, rok później mogłem napisać cokolwiek używając jej.
  • Odpowiedz