Wpis z mikrobloga

• 0
@alfamorrenox jeśli dobrze pamiętam to oznacza to przedział zamknięty i otwarty.
Przykładowo:
(0,3) Oznacza że w tym przedziale są cyfry 1 i 2
Gdyby ten przedział był zapisany:
<0,3> to zawierałyby się cyfry 0,1,2,3
  • Odpowiedz
  • 0
@alfamorrenox Odpowiedź D to prawidłowa odpowiedz czyli (-3, 8> No ale to ja mam patrzeć na te kropki na wykresie?, że jak zamalowana to daje >< a jak nie to ). No bo dziedzina to od -3 do 8, ale to jakoś po wykresie mam sprawdzić czy należy czy nie? To może zabawne ale dla mnie to cbolestwo jest trudniejsze od równań wielomianowych XD
  • Odpowiedz
  • 0
@KwiatGromu Nw ja tego nie ogarniam za Chiny, potem zoabcze może coś na YouTube ktoś opisuje to dokładnie. To zabawne może jest, ale mój mózg nie kuma tego. No bo to nie jest problem określić dziedzine czy wskazać zbiór wartości ale te nawiasy xd
  • Odpowiedz
@alfamorrenox ale ogólnie jak rozumiesz czym jest zbiór wartości to spójrz że w twoim przykładzie dla np x=0,5 y=2 czyli 2 musi się zawierać w zbiorze wartości, ale dla żadnego x y nie jest równe -2
  • Odpowiedz
@alfamorrenox: W tym przykładzie z odpowiedzią (-2, 2> na osi y spójrz co występuje właśnie na tej osi y. Na dole przy y= -2 (tam gdzie x to 0) masz niezamalowaną kropkę - to oznacza, że y jako -2 nie występuje dla tej funkcji.

Na górze to nie jest jeden punkt tak jak na dole. Na górze masz zbiór punktów w postaci linii ciągłej, to prawda, że przy x= 0
  • Odpowiedz