Wpis z mikrobloga

Czy miał ktoś problem z odpaleniem Node w starszych dystrybucjach Linuksa?

/lib64/libm.so.6: version `GLIBC_2.27' not found
/lib64/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.20' not found

Podobno trzeba zaktualizować system, ale na razie to nie wchodzi w grę. Tam jest CentOS (Red Hat 4.8.5-44) (GCC 4.8.5) (jądro 3.10). Generalnie robię tak, że pushuję projekt do repo, a na środowisku robię git pull, make i deploy. Wszystko idzie w kontenery, ale budowane jest bez kontenerów wtyczką maven-jib-plugin. Teoretycznie budować powinienem lokalnie i wrzucać .tar na serwer, ale tak było mi wygodniej, żeby budować na serwerze. Czy da się to jakoś obejść bez update systemu? Problem wystąpił dlatego, że biblioteki były aktualizowane w aplikacji, a wraz z nią wersja node.

Edit: nie wiem, czy przez ssh jestem w stanie zrobić update, ale za duże ryzyko, że coś się sp... To chyba jakiś wirtualny serwer.

#nodejs #programowanie #devops
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tos-1_buratino: @alicecrow: Pewnie by się dało proces budowania odpalić w kontenerze. Może znacie jakieś rozwiązania, które już istnieją?

Zacząłem pisać do IT, tylko się zorientowałem, że RedHat zaorał CentOS-a. Nowsza wersja (CentOS 8) ma właściwą wersję glibc, ale potem znów jak podniesiemy biblioteki, to będzie problem. Jak zmieniać, to na jakiś inny system. Ale tak jak piszesz, to wszystko powinno działać w kontenerach, nawet budowanie. Może problemem jest
  • Odpowiedz