Wpis z mikrobloga

Elo Mirki, z pytaniem przychodzę. Czy ciężko jest się przestawić z Windowsa na Macbooka? Pytam z perspektywy programisty. Wszystko jest tam zupełnie inaczej, włącznie z miejscem ikonki do wyłączania okienka czy to tylko takie pierwsze wrażenie?
Czy jak już bym dostała tego maca do pracy to czy jedyne co potem mogłabym zrobić to zacząć kupować inne produkty Apple, żeby wszystko działało razem? Czy już jest z tym lepiej?
Z góry dziękuję i best regards ()
#programowanie #macbook #apple
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcysiek: W App Store, ale to już naprawdę zależy od użytkownika.
Na początek radze spróbować korzystać tak jak apple to sobie wymyśliło.
Kto wie, może akurat tobie to przypasuje, nie brakuje takich osób nawet tutaj w komentarzach.
  • Odpowiedz
Serio enter to zmiana nazwy pliku?

@Marcysiek: A spacja do podglądu? :D

Da się przyzwyczaić. ;)
Wiesz, Mac i Linux mają dużo wspólnego ze sobą. Mi się właśnie Mac podoba, bo traktuję go jak inną dystrybucję Linuxa. Lubię konsolę i tu masz niemal to samo jak pod Windą. O brew już pisałem wcześniej, na pewno warto zainstalować iTerma
  • Odpowiedz
Wszystko jest tam zupełnie inaczej, włącznie z miejscem ikonki do wyłączania okienka czy to tylko takie pierwsze wrażenie?

@Marcysiek: Jeśli inne miejsce na ikonki czy pasek na górze zamiast na dole, kompletnie rujnują twoją obsługę komputera / wymagają kilkudniowej nauki... to serio programiści są analfabetami świata IT ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
wiele rzeczy jest tu zrobione inaczej aby po prostu były inaczej

@TheFlashes: tak się składa, że GUI to Apple ma dłużej niż Windows i to właśnie MS celowo zrobił rzeczy inaczej dla samego faktu by były inaczej.
  • Odpowiedz
nie ma takiej potrzeby, to opcja dostępna w samym systemie

@gomjeden: Połowicznie ;) Przynajmniej kiedyś tak było, że to dotyczyło lewej jak i prawej strony klawiatury. W Karabinierze można było zrobić, żeby zmiana dotyczyła tylko prawej strony. Z lewej dalej chcę mieć Opt i Cmd jak być powinno co by się nie plątać. Ale może nowe aktualizacje to zmieniły.
  • Odpowiedz
@Marcysiek: z Windowsa pewnie trudno, bo ilekroć muszę coś zrobić na Windowsie w laptopie żony to mnie coś trafia. Za to przerzucenie się z Ubuntu na Maka to była chwila.
  • Odpowiedz