Wpis z mikrobloga

Elo Mirki, z pytaniem przychodzę. Czy ciężko jest się przestawić z Windowsa na Macbooka? Pytam z perspektywy programisty. Wszystko jest tam zupełnie inaczej, włącznie z miejscem ikonki do wyłączania okienka czy to tylko takie pierwsze wrażenie?
Czy jak już bym dostała tego maca do pracy to czy jedyne co potem mogłabym zrobić to zacząć kupować inne produkty Apple, żeby wszystko działało razem? Czy już jest z tym lepiej?
Z góry dziękuję i best regards ()
#programowanie #macbook #apple
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcysiek: ja tam się łączę z maciem przez ichni zdalny pulpit i k-----a mnie bierze. Całe szczęście, że świat nie stoi na tym szajsie. Graficznie jak marzenie 13latka w latach `00 z modami na Windows Millenium.
  • Odpowiedz
@Marcysiek: ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo przesiadałem się z linuksa na maka (a właściwie działam równolegle). Zajęło mi to kilka chwil. Jedyne na czym się łapię, to na skrótach klawiszowych kopiuj/wklej. Nawet polskie znaki wklepuję bez zastanowienia.
  • Odpowiedz
@Marcysiek: do UI mozna sie przezwyczaic, ale czasami sa problemy w projektach. No ale to zalezy od technologii. U mnie korzystamy z libek ktore nie dzialaja i nie beda dzialac na maczkach. Dodatkowo jak pamietam to trzeba bylo cos tam modyfikowac w kodzie bo co neiktore projekty nie budowaly sie na M1
  • Odpowiedz
@Marcysiek nie zostałem zmuszony:) fakt, mam iPhona od paru lat, ale maca kupiłem do pracy. Zależało mi na 2 kwestiach - wygody pisania(w pracy muszę pisać prawie bezwzrokowo, co tu idzie dobrze) i długim czasie baterii
  • Odpowiedz
@Marcysiek: Ja się czuję takim dzieckiem Linuxa (mój pierwszy PC miał Red Hata 1.0, a nie Windowsa ;) ), ale pracowałem tak w większość na Windows służbowo. Czy ciężko to indywidualna sprawa, ale sam OS działa przyjemniej, jak odkryjesz gładzik to będziesz w szoku (ja zamiast myszki mam zewnętrzny i spokojnie daje radę obróbkę nim robić w Photoshopie), jest... cichy. Sam używam do DevOpsowania. Pierwotnie miał być do pracy, a
  • Odpowiedz
@Marcysiek: jak twoje programowanie to front I nie masz doświadczenia z podstaw działania systemu (no offense, fronty tak mają), to może być ciężko pod kątem obsługi unix like systemu. Jak kiedyś dzialalas na Linuxie albo chociaż wsl to raczej nie.

Zależnie od tego co robisz, może być trudniej/łatwiej zmusić narzędzia do działania. Powodzenia w obsłudze jakiegoś SAMa na M1.
  • Odpowiedz
@Marcysiek: Ja właśnie przeszedłem z windowsa na maca w pracy i jedyne co to mój czar do sprzętów apple prysł, mam wrażenie że wiele rzeczy jest tu zrobione inaczej aby po prostu były inaczej, nawet jeżeli nie ma to sensu. 2024 rok a tam nadal nie ma przyciągania okien do krawędzi ekranu. Fakt faktem że nie istnieją obecnie inne tak wydajne laptopy jak maki, ale od tego ich systemu to
  • Odpowiedz
@Marcysiek: środowiskowo graficzne jest zupełnie inne. Command/alt TAB to twój nowy przyjaciel.
Chyba najbardziej irytujące to brak funkcji snap window czyli tego przyklejania się okienek, funkcja ta istnieje ale kosztuje.

Poza tym inny sposób instalowania. Nie uruchamiasz exe tylko wrzucasz nowy program do folderu programy (???)

A App Store podobnie jak w Microsoft Store nic nie ma. Repozytoria są tylko
  • Odpowiedz
@SmutnoMi Nice, może za 10 lat jeszcze dodadzą Alt-taba dla ukrytych okien i podgląd otwartej aplikacji po najechaniu kursorem na ikonkę w docku - szczególnie przydatne gdy ma się kilka instancji jednej apki
  • Odpowiedz
@Marcysiek: dobrze jest, przede wszystkim masz terminal, w ktorym wszystko działa. Popatrz sobie na Homebrew, pewnie Ci się przyda, nie wiem dokładnie co robisz. Faktycznie jak ktoś pisał ciężko się przyzwyczaić do command zamiast control, ale to z czasem przyjdzie samo. Można te klawisze zmienić w settingsach, ale nie polecam.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: u nas właśnie też większość pracuje już na macach, a mi się wydawało, że będą przeważać Linuxy. Budowanie apki z testami u mnie na windowsie trwa 20min (bez komentarza), na macu 4min...
Serio enter to zmiana nazwy pliku? Da się w ogóle do tego przyzwyczaić?
  • Odpowiedz
  • 0
@Przegrywek123: podszedłeś do tematu dość stereotypowo. Jestem backendowcem, stąd coraz więcej problemów z Windowsem, jak na przykład głupie proxy i vpny. Póki co na windowsie da się zrobić wszystko czego potrzebuję, ale po co skoro na macu/Linuxie byłoby łatwiej i szybciej. Linux brzmi lepiej ale jest wysoki próg wejścia i mniej lansu.
  • Odpowiedz
  • 0
@TheFlashes: i tego się właśnie obawiam, że takich drobnych różnic jest dużo. A jednak człowiek się przyzwyczaił do pewnych zachowań. I tu pytanie, gdzie jest ta granica gdzie warto poświęcić komfort dla wydajności.
  • Odpowiedz
podszedłeś do tematu dość stereotypowo

@Marcysiek: nie podejrzewałem, że backendowiec (nie z c#) będzie miał na tyle wysoki próg masochizmu, żeby korzystać z Windowsa przez długi okres czasu, nie próbując w tym czasie choćby Linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie ma wyższego progu wejścia w Linuxie, to już nie 2005, jakieś Ubuntu przez ui jest mega proste, a z cli to już kompletnie.

Imo osx jest
  • Odpowiedz