Aktywne Wpisy
![mirko_anonim](https://wykop.pl/cdn/c0834752/321ea7dc2985c2bfbf21a6b5598af7c3220625c6954fbbc0a440b525befed626,q60.png)
mirko_anonim +17
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przez prawie 3 lata byłem samotny. Wcześniej dwa nieudane związki. Najpierw z borderką, a potem z taką manipulatorką, która prawie nabawiła mnie problemów psychicznych i kompletnie mnie zniszczyła. Z racji, że mam już prawie 27 lat i mieszkam w małej miejscowości wybór padł na portale randkowe i jednym słowem to jest dramat. Pary mialem, ale 90% par to osoby z nadwagą, często bardzo dużo.
Zdesperowany samotnością, zacząlem wybierać te
Przez prawie 3 lata byłem samotny. Wcześniej dwa nieudane związki. Najpierw z borderką, a potem z taką manipulatorką, która prawie nabawiła mnie problemów psychicznych i kompletnie mnie zniszczyła. Z racji, że mam już prawie 27 lat i mieszkam w małej miejscowości wybór padł na portale randkowe i jednym słowem to jest dramat. Pary mialem, ale 90% par to osoby z nadwagą, często bardzo dużo.
Zdesperowany samotnością, zacząlem wybierać te
![Szarmancki-Los](https://wykop.pl/cdn/c0834752/25b5e36600b0653daae6760b69cac88167f02741090861709badac973b03854f,q60.jpg)
Szarmancki-Los +964
Przypomniało mi się jak jakieś dwa lata temu jechałem rowerem przez okoliczne wsie i na uboczu znalazłem telefon. Miał kod blokady ekranu, jednak udało mi się znaleźć kontakt ice, ale nie udało mi się z nim połączyć.
Zacząłem więc stalking na fb wpisując imię i nazwisko pani która była podana jako ice. Nie udało mi się znaleźć jej profilu, ale znalazłem kogoś kto prawdopodobnie był jej mężem. Zadzwoniłem więc na messengerze i
Zacząłem więc stalking na fb wpisując imię i nazwisko pani która była podana jako ice. Nie udało mi się znaleźć jej profilu, ale znalazłem kogoś kto prawdopodobnie był jej mężem. Zadzwoniłem więc na messengerze i
![Szarmancki-Los - Przypomniało mi się jak jakieś dwa lata temu jechałem rowerem przez ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/632417c2b4cc1615030be151ee5dee99729fa921593d7e767d4826ee3eff07f5,w150.jpg)
źródło: IMG_5314
Pobierz
Fragment wywiadu z szefem kuchni i współwłaścicielem jednej z kilku restauracji z gwiazdką Michelina w Polsce:
(...)
Gotowanie to ciężka praca.
- Od 30 lat jestem w tym biznesie. Zacząłem gotować jako dziesięciolatek, w pierwszej restauracji zacząłem pracować jako 14-latek, najpierw obierałem warzywa. Kuchni trzeba się oddać.
Historia zna przypadki szefów, którzy popełnili samobójstwo w obawie przed utratą gwiazdki. Jaką płacisz cenę za pracę w fine diningu?
- Wysoką. Dla takiej kuchni trzeba naprawdę wiele poświecić i trzeba chcieć to zrobić. To są długie godziny pracy, która jest wyczerpująca psychicznie i fizycznie. Sam słyszałem opowieści o szefach brutalach, którzy bili i wrzeszczeli na współpracowników. Teraz to się zdarza coraz rzadziej, bo nowe pokolenie nie jest tak wy-trzymałe.
Może nie chcą znosić długich godzin w pracy, toksycznych warunków i wiedzą, że praca nie jest wszystkim?
- Ale ten zawód tego trochę wymaga. To nie jest wygodna posadka, a praca po 12,14, a czasem i 16 godzin na dobę. Jeśli chcesz coś osiągnąć, zresztą nie tylko w tym, ale w każdym zawodzie, twoim też, to uczysz się. Gdy byłem młody, nie przeszkadzało mi, że spałem po 3-4 godziny na sofie w restauracji Byłem zdeterminowany, żeby coś osiągnąć. Dziś to wygląda inaczej. Społeczeństwo jest słabsze. Nie mam nic przeciwko młodemu pokoleniu, ale widzę wyraźnie, że jest inne. Świat jest inny niż 30 lat temu, kiedy ja zaczynałem. Za 30 lat też będzie inaczej. Tracimy wartości, zapał. Z drugiej strony dziś mamy nowe możliwości i więcej innowacji.
(...)
#gotowanie #gotujzwykopem #januszebiznesu #januszex
źródło: Andrea-Camastra-du%C5%BCe-8218-e1649240954407
PobierzNaprawdę najwięksi chefowie na świecie tak nie pracują. Daniel Humm, Rene Redzepi, Massimo Boruta, Eric Ripert
https://youtu.be/xfa0OC1s-2I?si=FKhe30bVFn9jCeTZ
Jeżeli byś taki cos wprowadził to przykładowa piccka w knajpie kosztowała by minimum 100 zł jak nie lepiej a mały kebs 80 zł.
Cena posiłku w knajpie to wypadkowa suma kosztów
Poza tym imo jest dokładnie odwrotnie. Cena posiłku jest zależna wyłącznie od tego ile klient w danej lokalizacji przy danej jakości usługi jest skłonny zapłacić tak żeby obłożenie lokalu sie spinało. Cala reszta ma wtorne znaczenie
@programista15cm: Jeżeli zatrudniasz pracownika na umowe-zlecenie to owszem ale wtedy nie przysługują mu wiele benefitów takich jak terminy wypowiedzenia, urlopy wypoczynkowe, wynagrodzenie chorobowe, świadczenia, dodatki za pracę w godzinach nadliczbowych.
Jeżeli zatrudnisz trzech pracowników na umowę o pracę i będą pracować po 6h (3/4 etat?) to i tak masz x3 koszty pracownicze. Minimum 1500 PLN/mc
@programista15cm: @Ice_Glaze Pogodzę Was ekonomiści, obaj macie i nie macie racji ;)
@Ice_Glaze: Jeżeli suma kosztów przewyższa cenę, którą klient jest
źródło: image
PobierzAbsurdalne ceny żarcia w modnych restauracjach w dużych miastach, w trakcie sezonu wakacyjnego w miejscowościach nadmorskich i turystycznych, na wszelkich wydarzeniach i jarmarkach czy wreszcie zlotach food trucków to zasługa wysokich kosztów pracowniczych xd.
@Mirkosoft: Ale po co mi te pierdy? Ja rozmawiam nt co się składa na cenę a nie ile jest skłonny zapłacić klient.
I nie, przedsiębiorca nie zawsze może przerzucić koszty na klienta. Jeżeli jego konkurencja nie podniesie też cen to po prostu zmniejszy swoją marżę.
Po pierwsze te koszty nie wzrosną razy 3, bo przy umowie o pracę część z nich takie jak składki jest proporcjonalna do wynagrodzenia, więc twierdzenie że zatrudnienie 3 osób zamiast
I liczy się u Ciebie koszty bo sprzedając poniżej kosztów trzeba by zamknąć biznes? Niewiarygodne.
To, że liczysz koszty nie zmienia faktu, że cena operuje pomiędzy kosztami a maksimum jakie klient jest skłonny zapłacić czyli na marży. Wszystko powyżej ceny maksymalnej albo poniżej kosztów nie ma sensu.
@Mirkosoft: Jeżeli to robię to tylko dlatego że biorę przykład z Ciebie. Na tym wspaniałym portalu jestem 6 lat dłużej i o kiedy widze twój nick to Ty zawsze ale to zawsze ma racje. W rozmowie z tobą są dwie opcje :
- pisać do usranej śmierci choć i tak nie przyznasz nikomu racji
- odpuścić bo to groch o ścianę.
Taka anegdota na koniec.
Co jakiś
Zakładamy że musisz mieć pracownika na 12h dziennie, 5 dni w tygodniu. Daje Ci to (12hx5dnix4tyg) - 240h.
Zatrudniając pracownika na umowę zlecenie na najniższa krajowa (28,10) (wiadomo januszex) - koszt pracodawcy za 240h to 8 125,16 PLN
Zatrudniając 3 pracowników każdy na 1/2 etatu czyli 3osx4h dziennie za najniższa krajową masz koszt pracodawcy 3 855.36 za jedna osobę czyli za trzy 11566,08 PLN.
Różnica 3440,92 większy koszt pracodawcy.
Jeżeli