Wpis z mikrobloga

Afera że strzałami ostrzegawczymi całkiem nieźle pokazuje jak zepsuta jest debata publiczna. Nie mamy właściwie żadnych szczegółowych informacji, strzał ostrzegawczy mógł być oddany w całkowicie naganny sposób, w całkowicie złym czasie, no powodów działań prokuratury mogło być mnóstwo. Jak mawiają kasy samoobsługowe w biedrze: potrzebne informacje.

Tymczasem strony sporu politycznego już zajęły stanowiska bojowe. Że to zabieg PiSu przed wyborami, że tygrys do dymisji (xd), że państwo nie działa. Podciąga się do tego śmierć chłopa, co dostał nożem, no spadł z im z nieba ten nieszczęśnik.

Sprawa użycia broni jest bardzo delikatna, bo z jednej strony żołnierz nie może się bać jej użyć, a napastnik powinien mieć pewność, że po przekroczeniu pewnej linii cięciwa zaśpiewa tango. Ale z drugiej strony muszą istnieć jakieś granice i kontrola. Tym się różnimy od ruskich i izraela, że na przykład nie strzelamy dla zabawy, ale tylko kiedy jest to konieczne.

Napisze jak stary dziad: potrzebna jest uczciwa debata na temat uprawnień do użycia broni i ostudzenie emocji.

#polityka
  • 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AgencjaDezinformacyjna: Przez takie pie*dolenie głupot jak Twoje to rzeczywiście pozostaje się na granicy położyć i dać się zadeptać... b--ń masz po to by nią się bronić - koniec dyskusji - a jak jesteś taki mądry to weź flagę Unii Europejskiej i odstraszaj ich szumem trzepoczącej flagi - może się przestraszą silnej EUROPY ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Strzal ostrzegawczy moze byc oddany za niestosowanie sie do polecen.

Chcesz mi wmowic ze nachodzcy stosuja sie do polecen?

@gorzki99: chce Ci wmówić, że nie wiadomo jak to dokładnie było. Istnieją okoliczności w których oddanie strzału ostrzegawczego może być niesłuszne. Czy tak akurat bylo - na razie nie wiemy.
  • Odpowiedz
@danob99: A to myslisz ze naprawde potrzebuja pretekstu, na ukraine mieli ? @AgencjaDezinformacyjna Cieciwa juz dawno pekla. Jak tak dalej bedziemy robic to znowu skonczymy jak 1 i 2 wojnie swiatowej, bez wojska, bez uzbrojenia, czasami mysle jakby wygladala 2ga wojna swiatowa gdyby wtem Polakom dali swobodny dostęp do broni.
  • Odpowiedz
chce Ci wmówić, że nie wiadomo jak to dokładnie było. Istnieją okoliczności w których oddanie strzału ostrzegawczego może być niesłuszne. Czy tak akurat bylo - na razie nie wiemy.

@AgencjaDezinformacyjna: To ja staram Ci wyklarowac te okolicznosci. STRZAL OSTRZEGAWCZY zgodnie z przepisami moze byc oddany za niestosowanie sie do polecen. Zgodnie z przepisami.

To jest strzal ostrzegawczy. jego rola jest uswiadomienie baranowi ze po pierwsze sie nie zartuje, a po
  • Odpowiedz
@Czytacz1234: No to powodzenia, zaraz obok Izraela i Rosji staniemy się na świecie wrogiem numer jeden. Przypomnę tylko, że Hamas zabił jakieś 1000 Izraelczyków, a mimo to to Izrael jest tym złym.
  • Odpowiedz
@AgencjaDezinformacyjna: POżyteczni idioci czytaj fanatycy, aktywiści złożyli zawiadomienie na żołnierzy - bambistyczne mamisynki - a chłopaki którzy wykonują swoją służbę są ciągani po sądach - Wy to jesteście prawdziwi odklejeńcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby tego było mało sprawę przyjęła i z wielkim zapałem rozpatruje prokuratora BODNARA - tak to ten PAN OD KOALICJI OBYWATELSKIEJ
  • Odpowiedz
@gorzki99: zgadzam się właściwie w pełni z tym co napisałeś. Mój wpis dotyczył raczej tego, że nie wiadomo czy w tej aferze strzał ostrzegawczy był oddany w okolicznościach, które opisałeś. Mógł być oddany na przykład kiedy nachodźca już się oddalał.
  • Odpowiedz
@danob99: Wrogiem dla kogo ? Rosji wrogiem juz jestesmy, robimy za hub z bronia dla Ukrainy, dyskutuja w telewizji publicznej ile bomb atomowych na nas starczy... Izrael zly ? Zobacz na stosunek USA w stosunku do nich, Chiny wypowiadza nam wojne? lub kraje europejskie ktore same maja problemy z imigrantami? Przestan, nawet niewiesz ilu ludzi ginie w mniejszych sprawach niz obrona wlasnego zycia żołnierzy Wojska Polskiego, wiec tak masz racje
  • Odpowiedz
Napisze jak stary dziad: potrzebna jest uczciwa debata na temat uprawnień do użycia broni i ostudzenie emocji.

@AgencjaDezinformacyjna: ale po co?
Kto miałby debatować i co by z tego miał?

Debata byłaby może i fajna, ale ponieważ nikomu by nie była na rękę, to nikt jej nie odbędzie.
  • Odpowiedz
@danob99: No i co zrobia ? zrzuca b---y atomowe na kraj NATO? rozpętają 3cia wojne swiatowa bo polacy wkoncu nauczeni historia bronia swoich granic ? wez... i wogole jakich 100 trupow? Chlopie sa inne srodki przymusu bezposredniego, jakos na strajkach moga walic salwa gumowych, a kazdy żołnierz ma prawo uzyc wszelkich srodkow by chonic swoje zycie i "Bronic jej niepodleglosci i granic" "w potrzebnie swoja krwia" nic nie warte gowno,
  • Odpowiedz
Mógł być oddany na przykład kiedy nachodźca już się oddalał.

@AgencjaDezinformacyjna: OK to idzmy w ta strone. Co z tego? Co tu robi prokuratura?
Nadal to jest STRZAL OSTRZEGAWCZY. Ma uswiadomic baranowi ze ma nie wracac. Dosc dobry argument. Wrocisz to juz nie bedzie ostrzegawczy.

Where problem?
  • Odpowiedz
@gorzki99: no jak już się nygus uspokoił i wraca do lasu skąd przyszedł, a mi jakiś szeregowy leśnej floty odpala jemu tuż nad głową, eskalując sytuację, to ja nie chcę takiego we flocie i zgłaszam.

Nie twierdzę, że tak właśnie było. Po prostu nie można tego wykluczyć.
  • Odpowiedz
idioci czytaj fanatycy [...] a chłopaki którzy wykonują swoją służbę są ciągani po sądach

@Reinspired: no właśnie o tobie pisze OP w tym wpisie. Juz wiesz, że oni wykonywali swoją robotę poprawnie i jak to tak po sądach. Wiesz jak wyglądała tamta sytuacja? Zgłoś się na świadka, pomożesz im.
Ty nie lubisz PO, teraz rządzi PO, czyli tamci żołnierze są niewinni. Zajebista logika.
  • Odpowiedz
@Czytacz1234: ale mi nie chodzi co zrobi Łukaszenko i Putin, tylko NATO. Myślisz, że obywatele krajów zachodu będą zachwyceni pomocą dla kraju gdzie regularnie strzela się do byle kogo na granicy? Widzimy jaką obecnie ma prasę Izrael więc chcemy mieć taką samą.

Oczywiście Ja pisze o ostrej amunicji, chyba, że Ci chodzi o gładkolufową
  • Odpowiedz