Wpis z mikrobloga

@thorgoth: A faktycznie, zapomniałem. Przecież Rosja przed najazdem na Ukrainę była ostoja cywilizacji. Putin przed wojną na Ukrainie był rozsądnym przywódcą, a nie żadnym szaleńcem jak teraz. Najazd Rosji na Gruzję to też był tylko taki żarcik. Generalnie ówczesne ostrzeżenia wywiadów zachodnich o potencjalnym przygotowaniu Rosji do tego co robi dzisiaj to też pomyłka. Sorki, zapomniałem, że świat się zmienia a Rosja to już w ogóle się reformuje co 15
  • Odpowiedz
@Sratatatatatata: Jednym ze sposobów ogarnięcia rosji było przedstawienie jej zachodniej wizji świata i wciągnięcie jej do zachodniej cywilizacji. Niemcy 100 lat temu też atakowali wszystko co sie ruszało a dziś są największymi pacyfistami. Niestety, ten sposób okazał się nieskuteczny - nikt nie przewidział, że typowemu ruskowi bliżej do gówna niż człowieka
  • Odpowiedz
@azirck:

Jednym ze sposobów ogarnięcia rosji było przedstawienie jej zachodniej wizji świata i wciągnięcie jej do zachodniej cywilizacji.

To bardzo utopijna i naiwna wizja, w którą żaden myślący człowiek nie
  • Odpowiedz
  • 1
@azirck to zadziałało w Niemczech i Japonii bo poza przedstawieniem zachodniej wizji świata dostali wcześniej solidny zachodni w------l i ustawiono im zachodnie bazy wojskowe tak pod rozwagę dla kolejnych pokoleń. Gdyby nie to skończyłoby się kropka w kropkę jak z Rosją i Chinami.
Jak ten imbecyl Trump wygra wybory i zrealizuje swoje pomysły o likwidacji baz w Niemczech to będzie nawet okazja zobaczyć jak szkopom od razu przejdzie pacyfizm
  • Odpowiedz
rządzący byli kiedyś za (normalizacją stosunków z) Rosją, ale teraz niechętnie się do tego przyznają.

@Sratatatatatata: Z moim dopiskiem w nawiasie ma to chyba więcej wspólnego z rzeczywistością. Na tę tezę też nie przedstawiłeś argumentów. Póki co, udowodniłeś pierwszą część tego zdania, ale co do drugiej nadal nie mamy wskazówek - a ona jest tu kluczowa. Gdyby tak było, to rzeczywiście jest to obłuda, a ja nie spotkałem się z
  • Odpowiedz
@uwaga-mowa-nienawisci: Wiesz, można się bawić w "normalizację stosunków" ale czy serio Rosja przed najazdem na Ukrainę była jakąś inną Rosją niż teraz? Gruzja w tamtym czasie była jakaś gorsza niż dziś Ukraina? Kaczyński (Lech) wiedział jakie Rosja ma plany i mówił o tym głośno, a Tusk, Sikorski czy Komorowski nie wiedzieli i chcieli "normalizacji stosunków"? Niestety polityka to gra, a wytrawni gracze wiedzą jakich słów się nie używa, dlatego teraz
  • Odpowiedz