Wpis z mikrobloga

Czy ktoś w #lublin lub #pulawy naprawia #elektronika? Znacie kogoś kto w normalnej cenie naprawi ładowarkę do wkrętarki?

Cena nowej to okolo 200 i ciężko dostępne. Kupiłem dzisiaj z lombardu taki sam zestaw i przyszedł również ze z-----a ładowarką. Z tego co amatorskim okiem widzę,.to 4 rezystory smd się spaliły na plytce, ale ja nie mam tego gdzie kupić i jak wlutować a u mnie w okolicy nikt tego nie chce naprawić.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Ja jestem skłonny te 100-150 zapłacić, problem w tym, ze nie ma w ogóle komu tego zlecic.
Raczej ten typ ładowarki ma jakis slaby punkt, skoro nawet ta co kupilem tez przyszla uszkodzona.

Nikogo nie znajdę to sobie sam najwyzej te rezystory wymienie, aczkolwiek nie bardzo mam sprzęt.
  • Odpowiedz
@rzeznia22: A jesteś pewny, że to tylko rezystory? Jeśli palą się rezystory to oznacza, że płynie przez nie za duży prąd. A skoro tak, to... najprawdopodobniej gdzieś się robi zwarcie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czyli wymienisz rezystory i chwila moment i będziesz to robił pewnie znowu. Porobiłeś fotki?
  • Odpowiedz
@rzeznia22 to zestaw rezystorów mierzacych prad ładowania. Jak się pala, to znaczy że prąd jest w kosmosie w stosunku do rozsądku (i na skutek pomiaru powinien zostać zamiejszony, a nie zostaje zmniejszony) , więc coś jest grubo zwarte - pewnie tranzystor kluczu jacy ładowanie. Tak czy inaczej do zrobienia ale układ ma jakąś wadę konstrukcyjną
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque tak podejrzewam, ze jest jakas wada w układzie bo dzisiaj przyszla mi tez uszkodzona ładowarka i na innej ofercie również widzialem z uszkodzoną ładowarką. Jak zamówie nową pewnie niedługo tez sie zjara.
  • Odpowiedz
  • 0
@MgrMarecki 1r5 prawdopodobnie. Jak nikogo nie znajdę to kupię nową albo sam spróbuję naprawić.

@hrumque ładowarka do wkretarki celma takiej jak z linku ponizej.
https://allegro.pl/oferta/wkretarka-celma-zasilanie-akumulatorowe-18-v-wak-li-18geo-15764282218

Do tego modelu można dostać tylko ładowarkę u producenta za 2 stowy. Mozna kupic pod nowy typ baterii (na 99 procent uklad ten sam tylko inne mocowanie aku i nie pasuje).
  • Odpowiedz
@hrumque ładowarka do wkretarki celma takiej jak z linku ponizej.

@rzeznia22: co za szit. Kosztuje jak porządne narzędzie bezszczotkowe, a jest szczotkowym gównem rodem z chin, psuje się, a do tego jest drogie...
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque moze i szit, aczkolwiek dobrze mi się nią pracuje i sama wkrętarka daje rade. Bardziej mi chodziło o poradę co do naprawy ładowarki a nie opinię o wkretarce, bo to nic nie wnosi.
  • Odpowiedz
Bardziej mi chodziło o poradę co do naprawy ładowarki a nie opinię o wkretarce, bo to nic nie wnosi.

@rzeznia22: sorki, po prostu krew mnie zalewa, jak można tak ubić znaną dobrą markę. Ale nie pierwsza tak potraktowana.

Co do naprawy - ja bym to rozwiązał prościej i szybciej, niż naprawiać ten szit, doprowadzając go nadal do stanu jak nowy - ale nadal do kitu.
1. Najpierw sprawdzić, czy wewnątrz tych aku jest jakiś BMS w ogóle, a jak jest BMS - to czy z balansowaniem ogniw (spora jest szansa, że nie ma... i to powoduje ubijanie ładowarki, bo się ogniwa rozjeżdzają, i też same ogniwa długo nie pożyją tak traktowane, jedynie słaba fabryczna ładowarka
  • Odpowiedz
@rzeznia22: Jak będziesz chciał rezystory to najprawdopodobniej w Lublinie na Długiej kupisz ;)
Ale ja bym jeszcze zobaczył drugą stronę płytki - co na niej się znajduje i do czego one są połączone ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@TheDarkSideOfTheMoon a rozkrecales, ze wiesz co jest w srodku? Wkrętarka jest spoko, ładowarka się z-----a. Musialem kupic cos na szybko i w leroy do 5 stow to wypadało najlepiej. Myślisz, ze bosch za 5 stow będzie jakis zajebisty? Wątpię.
  • Odpowiedz