Aktywne Wpisy

pciem +115
Mój sąsiad daje lekcje p----------o puzonu od 9 do 18. Codziennie. Jestem na skraju załamania.
Mirki, ja już nie daję rady. Nie wiem, komu podpadłem w poprzednim życiu, ale chyba komuś bardzo, bo teraz odpokutowuję w dźwiękowym piekle. Studiuję chemię, mam sesję, próbuję wbić do łba jakieś chore mechanizmy reakcji, a co robi mój sąsiad? Prowadzi puzonowe tortury w trybie full-time.
Od 10 do 18. A czasem już od 9, jak się dobrze rozpędzi.
Mirki, ja już nie daję rady. Nie wiem, komu podpadłem w poprzednim życiu, ale chyba komuś bardzo, bo teraz odpokutowuję w dźwiękowym piekle. Studiuję chemię, mam sesję, próbuję wbić do łba jakieś chore mechanizmy reakcji, a co robi mój sąsiad? Prowadzi puzonowe tortury w trybie full-time.
Od 10 do 18. A czasem już od 9, jak się dobrze rozpędzi.

new-object +216
5 lat więzienia i 10 lat zakazu prowadzenia pojazdów xD
I tłumaczenie
^ słowa prokuratora, a nie adwokata XD
I tłumaczenie
Oskarżony jest osobą uzależnioną od social mediów
^ słowa prokuratora, a nie adwokata XD

źródło: image
Pobierz
Od czasów wynalezienia tokarki, która rozpędziła swoimi obrotami rewolucję przemysłową mieliśmy 200 lat względnego prosperity, z czego pierwsze 100-150 lat to był czas, aby skumulować kapitał w różnych rodach, klanach, socjetach i państwach. Teraz płyniemy tylko na zasadzie rozpędzonego koła zamachowego, ale brakuje już momentu dla nowych pokoleń.
Stawki za prawo do życia tylko rosną, a bez kapitału początkowego, dobrego urodzenia, jesteś skazany na bycie niewolnikiem zobowiązań.
#przemyslenia #antynatalizm #praca #antykapitalizm
inwestycje = zagrabienie skumulowanym kapitałem ziem i mieszkań, aby ludzie, którzy jeszcze się nie narodzili, mieli jeszcze ciężej w zdobyciu tego podstawowego dobra. Na koniec jeszcze usłyszą, że nie muszą przecież żyć tutaj, jak ich nie stać.
@Iskaryota: Tak, na pewno, powiedz to obecnym najbogatszym ludziom świata np takiemu Gatesowi xd
Niewolnikiem jesteś zawsze, tzn. do momentu aż
No ale generalnie fakt, że rosnące nierówności odbierają nam smak życia. Po wojnach się trochę zmniejszyły, a potem ludzie wymusili lepsze warunki. Niestety od lat 80 jest znowuż co raz większe rozwarstwienie, bo się neoliberalizm ludziom wymyślił i przecież prawa pracownicze, to jakieś zbędne koszta są.
@voldi: sprawdź może najpierw kim byli rodzice Billa Gatesa zanim zaczniesz pisać bajki o self made manie jaki próbowano nam wciskać za czasów największego boomu Microsoftu. Na Harvard nie trafia się z przypadku ani tylko za ładne oceny.
Problemem jest to, że 0.1% dla siebie zagarnął znaczną większość tych dóbr, czesto nielegalnie i amoralnie.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Diamond-kun Przecież właśnie o tym mówię.
@qusqui21 Ludność wzrosła o 50%, a mieszkania 250%, bo poprzednie pokolenie chce swoje zarobić na nowym narybku, które miało czelność urodzić się później.
Natura i nasz gatunek, nie jesteśmy równi bo mamy różne umiejętności, ludzie są lepsi i gorsi, zawsze byli od początku naszego gatunku jak i przed nim, zanim ten wyewoluował, jednostki słabsze, mniej inteligentne, skoro lub nieskore do ryzyka (ta cecha akurat jest zdradliwa, bo dzięki ryzyku można wybić się wysoko lub upaść na samo dno), w grę
Serio myślisz że było łatwo wtedy zbijać kapitał od zera?
@BardzoDobrzeSieStalo: To się stało dzięki socjaldemokracji, oporowi społeczeństwa, a co za tym idzie ustawom i regulacjom, a nie kapitalizmowi. Kapitalizm w czystej postaci sprzedawałby ci sprywatyzowaną wodę i powietrze jakby mógł xD. A Ty byś zapierdzielał na te dobra cały dzień, bo urodziłeś się w złej rodzinie albo ze złym kolorem skóry.
No ale nieważne już jak się stało ale się stało. Więc nie użalaj się nad sobą.