Wpis z mikrobloga

• 55
dzietność dzięki temu i tak nie wzrośnie, nawę o 1%

No ale coś robią ¯\(ツ)/¯

@user_no_4: pewnie nie ale z pewnością jest to dobry ruch godny pochwały. Mam nadzieję, że program ten pomoże wielu rodzinom borykającym się z problemem bezpłodności.
  • Odpowiedz
@officer_K: Bez względu na to czy program in vitro jest finansowany z budżetu państwa czy nie jest finansowany, to i tak przy użyciu tej metody rodzi się w Polsce śmiesznie mała liczba dzieci.
  • Odpowiedz
@haabero: ale w istocie finansowanie z budżetu państwa ma tak małe znaczenie, że jest ledwo zauważalne.
Już było widać, że obcięcie dofinansowania w 2015 roku zmniejszyło ilość urodzeń po in vitro o około 10 procent co przekłada się na kilkaset urodzeń w skali roku.

A tutaj nowy rząd uprawia populizm, że niby pół miliarda na in vitro zbawia polską demografię. Te pieniądze to i tak prezent dla klinik które zajmują
ZbigniewUSA - @haabero: ale w istocie finansowanie z budżetu państwa ma tak małe znac...

źródło: Urodzenia-z-in-vitro-w-Polsce

Pobierz
  • Odpowiedz
ale się rodzą. Lepsze to niż 0 urodzeń

@haabero: tylko to kolejny program z naszych pieniędzy, 10-20 tysięcy od sztuki, do tego przecież w wielu przypadkach na jednym razie się nie kończy, bo się nie uda. Z drugiej strony to nie jest tak wysoka kwota, żeby jej sam nie zapłacił, jeśli faktycznie chciałbym dziecko. A jeśli kogoś nie stać wydać te 10 tysięcy to będzie stać później na wychowanie dziecka?
  • Odpowiedz
że program ten pomoże wielu rodzinom borykającym się z problemem bezpłodności

@officer_K: a ja mam nadzieję że państwo przestanie dopłaca nieporadnym życiowo jednostkom bo czeka nas idiokracja
  • Odpowiedz
@TomdeX: myślę, że jeżeli ktoś świadomie się decyduje na in vitro to ma też zabezpieczenie na ewentualne wychownaie dziecka. Patola nie korzysta z in vitro
@user_no_4 chorobę uważasz za bycie nieporadnym życiowo?
  • Odpowiedz
myślę, że jeżeli ktoś świadomie się decyduje na in vitro to ma też zabezpieczenie na ewentualne wychownaie dziecka.

@haabero: no tak, to ich nie stać wydać 10 tysięcy na taki program? Przecież to obecnie śmieszne pieniądze licząc 2 osoby. Ja ogólnie jestem przeciwko każdemu socjalowi. Ja rozumiem dotowanie lekarstwa, które kosztuje 300 tysięcy, ale nie czegoś bez czego da się żyć i kosztuje normalne pieniądze. A jaka wielka awantura była
  • Odpowiedz
chorobę uważasz za bycie nieporadnym życiowo?

@haabero: in vitro kosztuję kilka tysięcy, można dozbierać

Aczkolwiek masz rację. Skoro ktoś jest na tyle chory, że nie może się rozmnożyć, to natura daje nam jasny sygnał że nie powinien. Dzięki za nadargument przeciwko in vitro ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
dopłaca nieporadnym życiowo jednostkom bo czeka nas idiokracja

@user_no_4: tak bo bezpłodność i horrendalne ceny jej leczenia to nieporadność życiowa weź ty rozpęd i p--------j w ścianę jak najsilniej potrafisz może ten gładki jak slicki w f1 mózg nabierze jakiś zwoi.
  • Odpowiedz
A jeśli kogoś nie stać wydać te 10 tysięcy to będzie stać później na wychowanie dziecka?

@TomdeX: to na jaki c--j płacimy ludziom po 800 zł na miesiąc? jak kogoś nie stać na pieluchy, to jak ich będzie stać na wychowywanie dzieci?
  • Odpowiedz