Wpis z mikrobloga

#budowadomu #pompaciepla #budujzwykopem #oze #ogrzewanie
Mirki, ktoś ma może u siebie Vissmanna Vitocal 222-g (z zbiornikiem 220l) zasilanego wodą ze studni, ewentualnie solanką?
Mało komentarzy w necie o nim, a teraz widzę że jest w dobrej cenie.
Jak to chodzi w praktyce? I czy pompa woda-woda naprawdę tak daje radę? Wołam jeszcze do wątku @FejsFak
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Woda-woda to najbardziej optymalne rozwiązanie - tanie w instalacji i 2x tańsze w eksploatacji od pomp powietrznych. Rachunki za prąd mam śmiesznie niskie.
FejsFak - Woda-woda to najbardziej optymalne rozwiązanie - tanie w instalacji i 2x ta...
  • Odpowiedz
@bdg-bro w układzie otwartym jest większa wydajność źródła, ale bardziej niezawodny jest układ zamknięty. W układzie otwartym masz ryzyko zamrożenia wymienika i minerały mogą zapchać wymiennik. W zamkniętym masz glikol i praktyczne zerowe szanse że cud się stanie.
@FejsFak już chyba remontował swoją konstrukcję bo nie miał przepływu a pompa działała i rozsadziło wymiennik
  • Odpowiedz
W układzie otwartym masz ryzyko zamrożenia wymienika i minerały mogą zapchać wymiennik.

@zibizz1: dlatego trzeba kupić pompę ciepła, która jest do tego przystosowana i ma odpowiednie zabezpieczenia oraz producent podaje odpowiednie parametry wody, której można użyć - nie każda pompa gruntowa się nadaje do tego typu zastosowań. Jeśli producent nie przewidział pracy w układzie otwartym to mogą być problemy z taką pracą.
  • Odpowiedz
W takim gazie gdzie masz wymiennik i z czego odzuskujesz to cieplo bez odwiertu?

@albin_kolano: tak zrobiłem dolne źródło dla pompy ciepła (na dwóch studniach mojego pomysłu)

p.s. polecam włączyć napisy
FejsFak - >W takim gazie gdzie masz wymiennik i z czego odzuskujesz to cieplo bez odw...
  • Odpowiedz