Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuje 7 lat w jednej firmie na umowie o pracę oczywiście czas nieokreślony. Doszły mnie słuchy że będą chcieli mnie zwolnić gdy wrócę z długiego urlopu. Chciałbym się przygotować jakoś na te ewentualność, jak to jest z tą odprawą, co zrobić żeby się o nią ubiegać? Czy pracodawca może tak poprostu zwolnić pracownika z zachowaniem okresu wypowiedzenia nie wypłacając odprawy?

#pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie zgadzaj się na porozumienie stron, bo wtedy nie dostaniesz odprawy. Jak zwolnią Cie nie z Twojej winy to należy Ci się odprawa. Plus należą Ci się jeszcze 3 dni "na poszukiwanie pracy" za które płaci pracodawca. Dodatkowo jak będziesz musiał wykorzystać urlop, to idź w tym czasie na l4 i pracodawca będzie musiał wypłacić Ci za to ekwiwalent.
  • Odpowiedz
@depish: byczku, uspokój się i sprawdź sobie dosłownie pierwszy artykuł ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Zobaczysz wtedy, kiedy stosuje się tę ustawę. A jeżeli jeszcze mam jakieś watpliwości, to polecam art. 8, który normuje odprawę.
@Aegithalos i kolejny geniusz, znajdź mi proszę podstawę do odprawy dla pracownika, który jest zwalniany, bo pracodawca już go nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odeślą cię z kwitkiem, bez żadnej odprawy zapewne, nawet na zasiłek będziesz miał 3 miesiące karencji. W pracy nie ma żadnych sentymentów, nikt nawet po tobie nie zapłacze, bo dla pracodawcy jesteś jedynie kosztem. Lepiej oszczędzaj kasę, bo nadchodzą ciężkie dni. Wiem z własnego doświadczenia.
  • Odpowiedz
Pracodawca ma prawo Cię zwolnić, bo np. według niego zacząłeś gorzej pracować

@PanKapibara: Tak zgadza się ale może to być podstawą do dalszego dochodzenia w sądzie pracy. Rodzi to pytanie czy był kiedykolwiek informowany o słabych wynikach.
Zwolnienie pracownika na podstawie słabych wyników szczególnie po 7 latach pracy bez jakichkolwiek przesłanek do tego nie jest takie proste w uzasadnieniu.
Chyba że jest to redukcja etatów to co innego. Napewno wypowiedzenie
  • Odpowiedz