@Stabilizator A dlaczego "w" miałoby być niepoprawne? Obie formy są znane od setek lat i nie ma żadnej zasady ortograficznej mówiącej, że akurat rzeczownik "Ukraina" łączy się z "na" a nie "w"
1. W języku polskim nie ma żadnej generalnej reguły starannościowej, kiedy mówi się na, a kiedy w. Jest tylko reguła, i to niekonsekwentna, że decyduje uzus.
2. Ktoś kiedyś wykopał, że w XVI wieku zanotowano użycie w języku polskim rutenizmu wukrainie. Po przekopiowaniu-wklejeniu przez 123 blogi polonistyczne zrobiono z tego "alternatywną regułę starannościową", mimo że w XVI zanotowano też 321 innych użyć czegokolwiek, co ma się nijak do współczesnej starannej
1. W języku polskim nie ma żadnej generalnej reguły starannościowej, kiedy mówi się na, a kiedy w. Jest tylko reguła, i to niekonsekwentna, że decyduje uzus.
Przecież dosłownie to napisałem w słowach: "nie ma żadnej zasady ortograficznej mówiącej, że akurat rzeczownik "Ukraina" łączy się z "na" a nie "w""
Co do reszty punktów to nie mam pojęcia o co ci chodzi. W drugim sam potwierdzasz, że forma "w" jest znana
Ale największa beka z tych 30-40-letnich fanów buddy oni serio uwierzyli ze 22-letni sebkowaty prymityw bez wykształcenia, bez bogatych starych i bez solidnej firmy jest w stanie w krótkim czasie zarobić w Anglii, pracując na zmywaku i w call center, na Ferrari. xD #budda
Oświadczenie babki która nadzorowała loterię - czyli wychodzi na to że wszystko było legalne i co najlepsze zatwierdzone przez urząd skarbowy. A teraz policja nagle stwierdza że była nielegalna i robią akcję jakby aresztowali pablo escobara
#ukraina #jezykpolski
źródło: 8rmp48
Pobierz@SoplicaTadeusz
@Stabilizator
2. Ktoś kiedyś wykopał, że w XVI wieku zanotowano użycie w języku polskim rutenizmu wukrainie. Po przekopiowaniu-wklejeniu przez 123 blogi polonistyczne zrobiono z tego "alternatywną regułę starannościową", mimo że w XVI zanotowano też 321 innych użyć czegokolwiek, co ma się nijak do współczesnej starannej
Przecież dosłownie to napisałem w słowach: "nie ma żadnej zasady ortograficznej mówiącej, że akurat rzeczownik "Ukraina" łączy się z "na" a nie "w""
Co do reszty punktów to nie mam pojęcia o co ci chodzi. W drugim sam potwierdzasz, że forma "w" jest znana