Wpis z mikrobloga

Mój domowy ramen - tajwańska mazesoba. W kwietniu odwiedziłem miejsce, gdzie go wymyślili i wrzucałem fotę na mirko. Dziś wrzucam fotę swojego!

Makaron: gruby makaron ramen
Tare: sos sojowy + olej z prażonego sezamu + prażony sezam
Dodatki: Pikantna wieprzowina, szczypiorek, zielona cebulka, czosnek, proszek rybny, nori oraz surowe żółtko

Przepis tutaj

Od lutego do maja siedziałem w Japonii gdzie pisałem swoją książkę o ramenie. Planowana data publikacji to początek IV kwartału. Zapisy na książkę tutaj.

#ramen #kuchniamg78 #japonia #jedzenie #nagoja
MG78 - Mój domowy ramen - tajwańska mazesoba. W kwietniu odwiedziłem miejsce, gdzie g...

źródło: taiwanska-mazesoba

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@MG78: Logika jest taka, że najważniejszym elementem ramenu jest makaron. Ja pewnie taką formę zjem, ale ja z kolei w ramenie najbardziej lubię wywar, który się spija po zjedzeniu makaronu i dodatków, więc mi to na dłuższą metę nie podejdzie.

Zrób jeszcze potem przepis na makaron.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lycaon_pictus: Myślę, że pod koniec czerwca będzie odcinek o makaronie. To w sumie najbardziej skomplikowana sprawa jeśli chodzi o ramen, chociaż nie wszyscy tu na tagu się ze mną zgadzają.
  • Odpowiedz
  • 0
@MG78 zaciekawiłeś mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) da radę to gdzieś opędzlować w PL? Pytam, bo może od strzała podasz jakąś miejscówkę z rękawa
  • Odpowiedz