Jak bogatym trzeba być, żeby na daily jeździć benzyną? Ja swoją wyprowadzam tylko na niedzielę, bo mnie nie stać na tankowanie beny. Diesel jest super ekonomiczny.
@GeDox: widziałem za to wypadek samochodu z instalacją LPG, gdzie samochód dostał centralnie w dupę, i miał podwieszany od dołu zbiornik. Wiesz co się stało? Nic, zbiornik po prostu wypadł i leżał na drodze. Odpowiednio użytkowana i serwisowana instalacja gazowa jest bezpieczna zarówno dla otoczenia, jak i dla samochodu. Jak myślisz że tam jest jakieś wysokie ciśnienie i prawie się wysadziłeś to lepiej w ogóle nie pchaj się do jakiegokolwiek
@KedzioRRz: EA113 który problemem ze spalaniem oleju nie miał. Ten egzemplarz 2.0 TFSI 200km montowany w B7 spalał minimum 8-9 litrów przy jeździe mieszanej 😀 Musiałem zadzwonić do śwagierka i się dowiedzieć.
Jak myślisz że tam jest jakieś wysokie ciśnienie i prawie się wysadziłeś to lepiej w ogóle nie pchaj się do jakiegokolwiek serwisowania samochodu bo jeszcze wypijesz płyn hamulcowy czy coś.
@Strigiformesman: chciałbyś mieć moje umiejętności mechanika. Ciśnienie na wtryskach gazu to nawet 5 barów. Dużo,
@Strigiformesman: nah, nie mam bagażnika i wożę bombę w kole zapasowym. Stąd moje 1.8T nie ma gazu.
@GeDox: a to ile tych bomb ostatnio wybuchło? xD większego januszostwa w życiu nie słyszałem. Moje 3.2 VR6 za to bardzo lubi LPG. Kieszeń też, mimo, że pali stosunkowo mało - 10,5L Pb98 czyli 12-13L LPG
@GeDox: większość listw wtryskowych do instalacji IV generacji ma maksymalne ciśnienie poniżej 5 barów (4-4.5), a czasy pracy wtryskiwacza są podawane dla ciśnienia 1.2 bara, także nie wiem skąd to wziąłeś
@KedzioRRz: ale zdajesz sobie sprawę, że mechanicznie to one się prawie wcale nie różnią od tych z 2008 roku? xD to po prostu bardziej dopracowane motory.
@GeDox: dlaczego? Skoro to Audi A3, daily, które używam na codzień i nie muszę sobie nic udowadniać. Oszczędziłem kilkadziesiąt tysięcy złotych na paliwie przez ten czas bo mam je już dobre kilka lat. Może i mnie stać ale nie jestem idiotą, żeby wywalać pieniądze w imię zasad jakiś sebków. Miałem S3 8V z LPG i raczej wzbudzało to ciekawość jak tankowałem. V12
większość listw wtryskowych do instalacji IV generacji ma maksymalne ciśnienie poniżej 5 barów (4-4.5), a czasy pracy wtryskiwacza są podawane dla ciśnienia 1.2 bara, także nie wiem skąd to wziąłeś
@Strigiformesman: MAP + 1, te 5 faktycznie przesadziłem, masz rację. Na jałowym te okolice 1.2 wychodzi.
@GeDox nie rozumiem. Jeżdżę benzyniakiem 2.0l na codzien. Spalanie na poziomie 6l-6.5l/100. Co około 500km tankuję do pełna. Ale jeżdżę ogólnie mało bo około 10k rocznie. W moim przypadku wychodzi średnio 400zl miesięcznie - to dużo?
@GeDox mam jeden z wymienionych silników od trzech lat i wiem ile pali, zaczyna się od 5-5.5L przy krajówkach, 6.0-6.5 na ekspresówkach, 7.5 na autostradzie 140-150. Miasto od małego ruchu 8L po korki 10.5L.
@GeDox 300konne 430i mi pali 8 w trasie (autostrada), na tyle malo ze zrezygnowalem z diesla a zabawa jest przednia. Ofc jak przycisne to wezmie wiecej
@GeDox Dobry bait, więc odpowiem. Wiesz, że wszystko zależy od auta? Mamy w domu dwie fury, jedna to benzynowy piździk, druga spore kombi w dieslu i UWAGA, benzyna pali mniej zarówno w mieście, jak i na krajówkach. Dopiero przy autobanie diesel spali mniej.
Ja swoją wyprowadzam tylko na niedzielę, bo mnie nie stać na tankowanie beny. Diesel jest super ekonomiczny.
#motoryzacja
Jak myślisz że tam jest jakieś wysokie ciśnienie i prawie się wysadziłeś to lepiej w ogóle nie pchaj się do jakiegokolwiek
@Strigiformesman: chciałbyś mieć moje umiejętności mechanika. Ciśnienie na wtryskach gazu to nawet 5 barów. Dużo,
@GeDox: a to ile tych bomb ostatnio wybuchło? xD większego januszostwa w życiu nie słyszałem. Moje 3.2 VR6 za to bardzo lubi LPG. Kieszeń też, mimo, że pali stosunkowo mało - 10,5L Pb98 czyli 12-13L LPG
@GeDox: większość listw wtryskowych do instalacji IV generacji ma maksymalne ciśnienie poniżej 5 barów (4-4.5), a czasy pracy wtryskiwacza są podawane dla ciśnienia 1.2 bara, także nie wiem skąd to wziąłeś
@KedzioRRz: ale zdajesz sobie sprawę, że mechanicznie to one się prawie wcale nie różnią od tych z 2008 roku? xD to po prostu bardziej dopracowane motory.
@GeDox: dlaczego? Skoro to Audi A3, daily, które używam na codzień i nie muszę sobie nic udowadniać. Oszczędziłem kilkadziesiąt tysięcy złotych na paliwie przez ten czas bo mam je już dobre kilka lat. Może i mnie stać ale nie jestem idiotą, żeby wywalać pieniądze w imię zasad jakiś sebków. Miałem S3 8V z LPG i raczej wzbudzało to ciekawość jak tankowałem. V12
@Strigiformesman: MAP + 1, te 5 faktycznie przesadziłem, masz rację. Na jałowym te okolice 1.2 wychodzi.
No to chyba można zamknąć temat xD
@GeDox: jak jeździsz krótkie dystanse, to powodzenia nawet z najlepszymi "umiejętnościami jazdy" dizlem, machajacypapaj.jpg
Benzynka to cywilizacja, komfort i osiągi (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)