Wpis z mikrobloga

#elektronika #pytanie

TLDR:

Ostatnio często żongluję bateriami pomiędzy różnymi urządzeniami. Na drugi dzień zapominam kupić nowych i tak trwa to przenoszenie baterii z jednego pilota do drugiego i tak w kółko.
Postanowiłem sobie kupić zestaw akumulatorów. Na pepperze często widziałem, że bardzo popularne są promocje na ogniwa eneloop, więc stwierdziłem, że jak wpadnie jakaś promocja na nie, to sobie zamówię większą ilość.
Coś mnie podkusiło i wszedłem sobie poczytać komentarze i trochę zgłupiałem. Czytam, że ta biała ładowarka sprzedawana często w zestawie z tymi eneloopami jest kiepska i skraca żywotność tych baterii. Lepiej kupić sobie jakąś ładowarkę procesorową. Piszą też, że o takie ogniwa trzeba odpowiednio zadbać, ale bez wyjaśnienia na czym to dbanie miałoby polegać. Dla kogoś takiego jak ja, czyli kompletnego laika w temacie, jest to nieco skomplikowane. Jak się dba o takie akumulatorki? Nie rozładowuje się ich do zera czy coś w tym stylu? Czy przykładowo gdy takie baterie się rozładują to "zdrowsze" dla nich jest trzymanie ich rozładowanych i ładowanie ich dopiero gdy będą potrzebne, czy lepiej je naładować od razu i schować do szuflady żeby czekały na swoją kolej?
potatowitheyes - #elektronika #pytanie

TLDR:
SPOILER

Ostatnio często żongluję bater...

źródło: panasonic-aa-eneloop-4

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@potatowitheyes: akumulatorki do pilotów itp to pomysł bez sensu, bo ich samorozładowanie będzie szybsze, niż to wynikające z użytkowania, no i taki sposób użytkowania akumulatorom raczej nie służy.

Kupuj przy okazji zakupów duże opakowania najtańszych baterii LR6 (ważne jest, by ta literka L była w nazwie) i po prostu miej w domu zawsze zapas. Taka tania marketowa bateria jest oczywiście gorsza od markowej, ale jest też duuuużo tańsza i na
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Tak się właśnie zastanawiałem nad tymi pilotami, bo w nich w sumie bardzo rzadko zmieniam baterie, chociaż mam tych pilotów 11 w domu i skusiła mnie trochę informacja producenta tych eneloopów o bardzo niskim współczynniku samoczynnego rozładowania.
Większy sens będzie miało zakupienie takich akumulatorków np do padów do xboxa? Nie gram zbyt wiele, ale tak z 2-3 razy w roku wymieniam w nich baterie.
potatowitheyes - @Jarek_P: Tak się właśnie zastanawiałem nad tymi pilotami, bo w nich...

źródło: eneloop

Pobierz
  • Odpowiedz
@potatowitheyes: Jak wyżej, do niektórych sprzętów akumulatorki nie mają sensu. Jak nie chce ci się robić researchu to łap baterie jakie ja kupuję od jakiegoś czasu (wtedy na podstawie jakichś testów je wybierałem cena/jakość):

https://allegro.pl/oferta/10x-baterie-alk-lr03-aaa-everactive-pro-kartonik-10559290032
https://allegro.pl/oferta/10x-baterie-alk-lr6-aa-everactive-pro-kartonik-10559275967

Tanizna a świetnie działa i długo trzymają.
  • Odpowiedz