Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnośnie pomiaru odległości podczas #bieganie. Początkowo korzystałem z GPS w telefonie i z aplikacji MapMyFitness. Ostatnio kupiłem zegarek Huawei GT 3 pro (bez GPS) i biegając uruchamiam apkę na telefonie i w zegarku. Chociaż obie działają na GPS z telefonu, zegarek mierzy trasę np na 5.96, a telefon na 5.68 (patrząc na tempo największa różnica jest w pierwszym kilometrze). Ale to było mało istotne do czasu, aż zapisałem się na bieg charytatywny na 4.5 km. Puściłem obie aplikacje licząc na rozstrzygnięcie co dobrze mierzy, ale telefon zmierzy 4.14, a zegarek 4.28 xD
Czy i jak mogę skalibrować choćby zegarek? #huawei #smartwatch
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mac3: Wg mnie nic nie zrobisz skoro gps jest z jednego modułu. Algorytmy apki i zegarka są różne, może też coś być z przekazywaniem danych z gps do zegarka.
  • Odpowiedz
Ale to było mało istotne do czasu, aż zapisałem się na bieg charytatywny na 4.5 km. Puściłem obie aplikacje licząc na rozstrzygnięcie co dobrze mierzy, ale telefon zmierzy 4.14, a zegarek 4.28

@mac3: bieg podejrzewam że bez atestu i trasa mogła mieć te 4.30

Jedna aplikacja może liczyć w linii druga w 3d czyli dolicza metry na podbiegach i zbiegach.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Gmeras: @pan-bartolomeu-dias dzięki panowie. Właśnie podejrzewałem że mogą mieć np. inne algorytmy liczenia zakrętów i się tym specjalnie nie przejmowałem, aż do czasu bardziej oficjalnego biegu (bo myślałem, że to jest dobrze zmierzone).
  • Odpowiedz