Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +931
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
krucjan +17
Czasem se myślę, że to w sumie jest p----------e, że udało mi się dojść do zżerania takich porcji, a jak sobie myślę, że są jeszcze zawodnicy, co potrafią zjeść 2x tyle jeszcze to w ogóle mózg staje. Nie wyobrażam sobie, że kiedyś będę w stanie osiągnąć taki poziom, ale z drugiej strony rok temu też sobie nie wyobrażałem, że dzisiaj będę w stanie zjeść tyle co zjadam. Czas pokaże.
#jedzzkrucjanem
#jedzzkrucjanem
SPIS TREŚCI:
00:00:00 Wstęp
00:00:52 Czym jest genotyp?
00:02:08 Jak z DNA przejść do komórki i człowieka?
00:05:17 Jak manipulacja genami może wpłynąć na człowieka?
00:09:32 Jakie zagrożenia niosą ze sobą geny?
00:16:10 Jak geny kodują cechy?
00:24:17 Czy powstaną lepsze terapie na raka?
00:28:33 Dlaczego mamy większa szanę na zachorowanie na raka teraz niż kiedyś?
00:30:19 Nieśmiertelność i starzenie się
00:38:11 Jak bada się geny?
00:42:21 Testy na polimorfizm genetyczny
00:50:37 Czym tak naprawdę jest ryzyko w kontekście genów?
00:53:14 Czy świat z filmu "Gattaca - Szok przyszłości" jest prawdopodobny?
01:06:16 Jak badać geny u dorosłego człowieka?
01:14:04 Czy jesteśmy w stanie zmienić dużą ilość genów na raz?
01:17:27 Czy badania na myszach i muszkach owocówkach mają sens?
01:21:13 Zakończenie
#nauka #genetyka #zdrowie #medycyna #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #dna
"Ostatnie dwa stulecia to był postęp medycyny, osłabiło to mechanizm selekcji naturalnej i pomogło utrwalać słabe geny w puli. "
Taa a 200 lat wcześniej była wszędzie sparta i każde dziecko na 5 lat w las wysyłane nie a jak nieładne to na śmietnik? xD
Nie zgłębiliśmy jeszcze tajemnic mózgu, ale zaczynamy majstrowanie przy DNA. Nie mówią nam o większości swoich badań. Ale mi to wszystko wygląda na próby stworzenie promila ludzkości z IQ 500 i pozostałej części z IQ 30. Żeby tylko Ci pozostali nie $rali pod siebie. A wszystko to pod wzniosłym szyldem walki z chorobami. Bogowie i Goomba...
@navaare: a ty właśnie udowodniłeś że to ty nie masz.
@navaare: to nie reakcja a skutek
Tak na chłopski rozum nie? hehhe
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780124201903000430
Tego jest w cholere po internetach idź i popraw wiedzę i poglądy.
Bardzo hłe hłe
Masz bo zapomniałeś haha