Wpis z mikrobloga

Efekt wczorajszych eksperymentów z makaronem ramen. Wyszedł bardzo ładnie.

Hydratacja 27%, 2% kansui i rozmiar około 1,5x1,5 mm

Odkąd dwa tygodnie temu wróciłem z Japonii bardzo intensywnie pracuję nad książką o ramenie. Zmieniłem swoje przyzwyczajenia i wstaję zazwyczaj kilkanaście minut po 5. Pisanie, gdy poranne promienie słońca wdzierają się do pokoju jest całkiem przyjemne i efektywne.

W Japonii byłem od lutego do początku maja właśnie ze względu na książkę. W przyszłym miesiącu mam oddać ją do redakcji. Trzymajcie kciuki!. Zapisy na książkę tutaj

A jeśli chcesz zrobić ramen w domu to przepisy znajdziesz tutaj

#ramen #makaron #kuchniamg78 #japonia
MG78 - Efekt wczorajszych eksperymentów z makaronem ramen. Wyszedł bardzo ładnie. 

H...

źródło: makaron

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 2
@yousouyou: Sądzę, że większość ramenya robi sobie prawie wszystko sama. Zazwyczaj rameny są otwarte po kilka godzin dziennie, ale pracuje się w nich dużo dłużej bo te godziny gdy lokal jest zamknięty to przygotowywanie chashu, jajek, tare i wszystkich dodatków. Mam znajomych japończyków, którzy mają swoje ramenya i po wejściu tam na pierwszy rzut oka nie widać tego jak dużo rzeczy przygotowują.

W japońskich sklepach bardzo łatwo kupić już gotowe jajka
  • Odpowiedz
@MG78

. Zmieniłem swoje przyzwyczajenia i wstaję zazwyczaj kilkanaście minut po 5. Pisanie, gdy poranne promienie słońca wdzierają się do pokoju jest całkiem przyjemne i efektywne.

Ja ciągle będę uważał, że to jednak "urok" posiadania okien skierowanych na wschód. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Co do samej Japonii, to co polecasz do zrobienia samemu w domu bez jakieś problematycznych składników lub spędzenia 2-3 godzin na przygotowanie jedzenia? No
  • Odpowiedz
  • 3
@MG78 kiedy w końcu prześlesz mi propozycję składu żelków o smaku ramenu? Dodasz do książki darmowe próbki, które Ci zrobię ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@ecco: Ramenowe żelki brzmią dobrze, jadłem już ramenowe lody XD
@qwertyyyyyyyyyyyyyu Sieciówki akurat mają zazwyczaj chyba swoje fabryki z prepami więc nie wiem czy można to zakwalifikować jako robienie z półproduktów skoro sieć je przygotowuje. Trzeba pamiętać też, że sieciówki to pewnie z 15% wszystkich ramenów w Japonii.
@yungjake Wygląda ładnie. Próbowałeś opalać kukurydzę palnikiem albo smażyć ją na maśle? Zobacz w tym odcinku https://www.youtube.com/watch?v=QurCwhl9MYc to niby pierdoła
  • Odpowiedz
@MG78: Hmm, myślałem że to jest właśnie definicja półproduktu. Swoją drogą skąd liczba 15% jako sieciówki? Przynajmniej jeśli chodzi o Tokio, to według mojej żony jest raczej odwrotnie, większość restauracji serwujących ramen to sieciówki.
  • Odpowiedz
@MG78: XD Japończycy mają chyba wszystko w każdym smaku. Myślisz, że wystarczy użyć bulionu z ramenu zamiast wody w żelkach i będzie git smak? Dałbyś radę wysłać mi butelkę bulionu do testów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ecco: Panie ale do bulionu trzeba jeszcze tare, widać, że potrzebujesz mojej ksiązki oraz kanał pooglądać.

Myślę, że jestem w stanie ogarnąć taką butelkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@qwertyyyyyyyyyyyyyu: No w sumie trochę tak, ale jeśli sam ten półprodukt przygotowujesz to inaczej niż, gdy go po prostu kupujesz w hurtowni. Ramenya znajomej (akurat nie w Japonii), ma swoją siedzibę w centrum a kuchnia do przygotowywania kimchi, makaronu, chashu i innych dodatków jest gdzieś na uboczu, ale proces przygotowania nie jest dokładnie w miejscu przygotowania samego ramenu. Teoretycznie w sklepie używają więc półproduktów, ale robią je sobie sami więc
  • Odpowiedz
@MG78: ech, no i będę musiał coś kupić ( ͡° ͜ʖ ͡°) to nie wystarczy nasypać 10% soli? XD serio butlę wezmę od Ciebie, zaczynam myśleć już o kształcie dla tych ramenowych żelków, pewnie będą obrzydliwe, ale może w czyjeś gusto trafią
ecco - @MG78: ech, no i będę musiał coś kupić ( ͡° ͜ʖ ͡°) to nie wystarczy nasypać 10...

źródło: 2024-05-17_15h51_00

Pobierz
  • Odpowiedz
@MG78: Zaciekawiłem się, bo żona przez całe liceum pracowała w sieciówce. Generalnie liczba 30 000+ dla ramenya jest na pewno przesadzona, pewnie licząc każdą restaurację która w menu ma ramen, a w to wliczałyby się nawet restauracje 100円 sushi. Dla niektórych Japończyków Gyoza no Ohsho to restauracja ramen, a ma ponad 700 lokali w całej Japonii. Więc tutaj całkowita liczba i % niezależnych restauracji jest bardzo spekulacyjną liczbą.

W moim odczuciu
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@qwertyyyyyyyyyyyyyu: Dlatego ta liczba 10k+ wydaje mi się bliższa prawdzie, ale w niej już nie będzie wliczonego Króla Gyozy tylko te prawdziwe rameny jak Ichiran, itp.

Co do znajomych to kilka dni u nich spędziłem i pojechałem głównie po to aby oglądać jak robią różne elementy ramenu, który sprzedają więc nie zakładałbym, że robili to na pokaz tylko ;d Poznaliśmy się przez internet właśnie przy okazji tematów ramenowych ;d

W
  • Odpowiedz