Wpis z mikrobloga

Wrzucam ku pokrzepieniu serc. #odchudzanie Nie jest łatwo. Nastawiam się na utrzymanie teraz wagi przez co najmniej 10 m-cy.

Jeśli ktoś spyta co musiałem zmienić to powiem że bardzo dużo. Kilka lekcji które MI POMOGŁY:

1. Warto poczekać 20 minut po jedzeniu. Efekt sytości przyjdzie. Kiedyś nie mogłem skończyć posiłków. I jeszcze, i jeszcze było. Kolejne odwiedziny w lodówce.
2. Jem chociaż mi się jeszcze nie chce. Lepiej mi zjeść o np. godzinie 10:00 rano w trakcie pracy niż wrócić wygłodniały o 17:00 i rzucić się na cokolwiek.
3. Odchudzanie zaczyna się na zakupach w sklepie. Jem to co kupię.

Powodzenia ! Sobie i innym.
dowgird - Wrzucam ku pokrzepieniu serc. #odchudzanie Nie jest łatwo. Nastawiam się na...

źródło: Screenshot 05-05-2024 at 08.29

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@kidi1: dzięki za pytanie. Ja miałem taki problem że nie mogłem skończyć. Posiłek to było np zupa + drugie. Potem dokładeczka. Potem jeszcze kanapka. Potem coś może słodkiego. Itd. Każda z przekąsek, "pod korek", w odstępie kilku minut. Ja na rozum to wiedziałem, słyszałem o tym że uczucie sytości dochodzi do mózgu z opóźnieniem. Wciągałem dużo więcej posiłku niż mi potrzeba bo nie mogłem się najeść nigdy. Teraz wierzę rozumowi
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: to jak na Ciebie działa to super. Ja mialem wiele porażek historycznie i efektów jojo. Tym razem jakoś lepiej. Między innymi dzięku temu objawowi.
  • Odpowiedz
@dowgird: Warto też ograniczać węglowodany. Nie mówię, żeby iść na keto/low carb, ale jednak jest różnica w odczuwaniu głodu jak ktoś na śniadanie zjadł jakieś jajka z warzywami i trochę chleba pełnoziarnistego a jak się zeżarło najtańsze bułki z cienką warstwą jakiegoś serka.
  • Odpowiedz
  • 0
@not_me: Dziękuję za wskazówki. Niech się przydają. Mi i innym.

Ja nie pisałem o tym co jem. Zamknąłem to jednym zdaniem "musiałem zmienić bardzo dużo". I tak było.

Nie jem słodyczy. Unikam węglowodanów. W zamian warzywa, pieczywo żytnie czy orkiszowe i wiele innych praktyk. Ogólnie mówiąc dieta
  • Odpowiedz