Aktywne Wpisy
wykopowa_ona +1267
Mirki, to dziś!
12 rocznica ślubu!
Ja przytyłam, jemu powiększyło się czoło, obydwoje siwiejemy, ale nadal jesteśmy swoimi najlepszymi przyjaciółmi i on nadal jest moim domem ;)
Dorobiliśmy się trójki dzieci, czterech kotów, królika, kredytu hipotecznego, kozy i psa (w tej kolejności).
Cieszcie się i radujcie wraz z nami!
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #slub #chwalesie
12 rocznica ślubu!
Ja przytyłam, jemu powiększyło się czoło, obydwoje siwiejemy, ale nadal jesteśmy swoimi najlepszymi przyjaciółmi i on nadal jest moim domem ;)
Dorobiliśmy się trójki dzieci, czterech kotów, królika, kredytu hipotecznego, kozy i psa (w tej kolejności).
Cieszcie się i radujcie wraz z nami!
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #slub #chwalesie
kishibashi +86
Co za p------a akcja. Dziewczyna mnie obudziła, że jakaś kobieta przeraźliwie krzyczy pomocy na ulicy, wybiegłem z domu w samych spodenkach, boso xd i... to j----e pijane karynisko broniło się przed wracaniem do domu tak że obudziło kilka ulic xd
#iwojnaswiatowa #cmentarz #cmentarze #suwalszczyzna #podlaskie
Na drugim zdjęciu jest bład w dacie (1916 zamiast 1915).
Ps byłem tam w zeszłym roku.
Walki na tamtym terenie są dokładnie opisane w książce Stanisława Czerepa "Wielka Operacja Zimowa Pierwszej Wojny Światowej - Działania na kierunku mazursko-augustowskim od 7 do 21 lutego 1915 roku". wyd w 2018 roku
Generalnie na początku lutego front opierał sie o Wielkie Jeziora Mazurskie (Pisz-Mikołajki/Orzysz-Giżycko-Węgorzewo i dalej na północ aż do Niemna). Niemcy planowali okrążyć tam 10 Rosyjską Armię uderzeniami znad Niemna na północy i na południu przez Pisz-Ełk-Augustów.
XX Korpus Rosyjski wchodzący w skład tej armii cofał się z Węgorzewa przez Gołdap-Suwałki w kierunku na Sejny i Olitę.
Kiedy dowiedzieli się że Sejny sa juz zajete i mocno obsadzone przez Niemców (przyszli od północy przez Kalwarię) to w Suwałkach skręcili na Grodno przez