Aktywne Wpisy

nonOfUsAreFree +101
Rozwiążmy to raz na zawsze
#wladcapierscieni
#wladcapierscieni
źródło: 0e0ac0341ec0eb588119b7c97f82f1a4
Pobierz
michalxd21 +76
Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
źródło: image
Pobierz

Zatem podładowałem ją napięciem 4,45v do 3.87v ( prąd na początku ok 3A na końcu 2A). Telefon pokazywał poziom naładowania 40% (ꖘ‸ꖘ).
Dlaczego się tak stało koledzy? Przecież podciągnąłem jej napięcie do 3,87 to spodziewałbym się 100%. Czy następnym razem powinienem ją podładować do 4V?
I jeszcze inna sprawa. Widzę że bateria ma jakieś malutkie wyprowadzenia ( zaznaczone na zielono). Przypuszczam że to linia danych( jakieś i2c albo inne smbus). Jestem ciekawy czym można o nich pogadać z baterią i dowiedzieć się czegoś ciekawego. Robił ktoś kiedyś taki reverse engeenering i ma jakieś wskazówki?
PS:
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanej niedzieli
#naprawalaptopow #elektronika #majsterkowanie
źródło: bateria
Pobierz@walokid: ładowanie kończy się w momencie gdy prąd będzie bliski 0A.
@walokid: oj chyba nie wiesz jak się ładuje li-ion. Najpierw CC pomtem CV do spadku prądu do prawie 0. Ale do 4.45 bez kontroli temperatury to chyba bym w garnku ładował.
@wypokowy_expert: zgadza się. Co to CC i CV?
@wypokowy_expert: do 3,87 nie zagrzała się ani trochę co mnie zdziwiło bo zawsze jak ładowałem telefon normalnie ładowarką to robił się w wuj ciepły. Założyłem że to pewnie jakaś [przetwornica się tak grzeje a nie bateria.
@walokid: constant current
@walokid: constant voltage
Pytam czysto teoretycznie bo chce sobie tylko podładować telefon a nie się z tym p-------ć całą niedziele
A 3,9V to raczej niewiele naładujesz. Standardowe 4,2 bezpieczne.