Wpis z mikrobloga

Witajcie kochani. W piątek popsuł mi się port usb w moim #xioami i wczoraj musiałem podładować sobie baterie na krótko. Bateria miała napisane:

Charging voltage limit: 4,45V

Nominal Voltage 3.87V

Zatem podładowałem ją napięciem 4,45v do 3.87v ( prąd na początku ok 3A na końcu 2A). Telefon pokazywał poziom naładowania 40% ().
Dlaczego się tak stało koledzy? Przecież podciągnąłem jej napięcie do 3,87 to spodziewałbym się 100%. Czy następnym razem powinienem ją podładować do 4V?

I jeszcze inna sprawa. Widzę że bateria ma jakieś malutkie wyprowadzenia ( zaznaczone na zielono). Przypuszczam że to linia danych( jakieś i2c albo inne smbus). Jestem ciekawy czym można o nich pogadać z baterią i dowiedzieć się czegoś ciekawego. Robił ktoś kiedyś taki reverse engeenering i ma jakieś wskazówki?

PS:
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanej niedzieli

#naprawalaptopow #elektronika #majsterkowanie
walokid - Witajcie kochani. W piątek popsuł mi się port usb w moim #xioami i wczoraj ...

źródło: bateria

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@G06DbT: nooo ale czy w takim razie bateria mi się nie przeładuje? Jet napisane na niej Nominal Voltage 3.87V a jak będę ją ładował 4,45 dopóki nie przestanie brać prądu to wydaje mi się że przeładuje. (Nie chce ładować 3.87 bo to będzie trwało wieki a mnie ręce bolą od trzymania sond od zasilacza)
  • Odpowiedz
  • 0
oj chyba nie wiesz jak się ładuje li-ion

@wypokowy_expert: zgadza się. Co to CC i CV?

Ale do 4.45 bez kontroli temperatury to chyba bym w garnku ładował

@wypokowy_expert: do 3,87 nie zagrzała się ani trochę co mnie zdziwiło bo zawsze jak ładowałem telefon normalnie ładowarką to robił się w wuj ciepły. Założyłem że to pewnie jakaś [przetwornica się tak grzeje a nie bateria.
  • Odpowiedz
@walokid o ile się nie mylę, baterie li-ion nie jest dobrze ładować ponad 4V,dlatego też niektóre aplikacje informują ciebie lub wyłączają ładowanie na zrootowanym telefonie, przy 80% naładowania. Tak więc teoretycznie spokojnie mógłbyś naładować baterię do 4.2V i dopiero odłączyć. Ale no, robisz to na swoje własne ryzyko. Następnym razem kup telefon z ładowaniem bezprzewodowym, to nie będziesz musiał się bawić jak teraz
  • Odpowiedz
  • 0
@G06DbT: okej, czyli na początku tak manipuluje napięciem żeby mieć załóżmy cały czas te 2A a potem ustawiam napięcie na 3.87 i czekam aż bateria przestanie brać prąd? A skąa mam wiedzieć kiedy z CC przejść na CV?

Pytam czysto teoretycznie bo chce sobie tylko podładować telefon a nie się z tym p-------ć całą niedziele
  • Odpowiedz