Wpis z mikrobloga

@Metylo

Wykopki tacy biznesmeni a nie wiedzą że kurs euro spadl z 4,50-4,90 do 4,30 - przez samą zmianę kursu Polska stala się mniej konkurencyjna.

Inna sprawa ze to kurs typu 4,9 (za PISu) był nienormalny
  • Odpowiedz
@Metylo w sumie to ciekawe. Ze w Niemczech na gownostanowiskach zarabiają 2/3x lepiej. I mimo kosztów pracy jakoś się opłaca. Skąd to wynika eheh. Albo jednak kapitał ma narodowość i woła przepłacać u siebie albo w sumie nie wiem
  • Odpowiedz
W radio słyszałem info, że z Michelin kilkanaście z tych 500 osób przeszło na wcześniejszą emeryturę, a reszta została przeniesiona do innych zakładów tej firmy.
  • Odpowiedz
@Metylo @MakaronowyStwor @pamareum ładnie wam dobrobyt i komuna na łeb wjechala xD i jeszcze uwazacie, ze to wina janusza. Tak w skrócie to 1k pln za zus w gore do tego prąd 600% w gore, gaz benzyna w gore. Sory Gregory możecie se loże oburzonych założyć. Tak kończy sie rozdmuchany socjalizm, bedzie jeszcze gorzej bo kto noze spierdzieli stad gdzie jest tani prąd a rząd zusu nie podnosi co
  • Odpowiedz
@Metylo
pracowałem niedawno u Janusza, ogarniałem dostawy, zamówienia i czasem tam coś robiłem przy ofertach na allegro

no i z racji tego, że niedługo kończę szkołę i nie będzie mi mógł już płacić brutto jako netto Janusz zaproponował mi umowę o pracę, niby fajnie, ale chciał mi dać minimalną po 16 miesiącach pracy gdzie nie trzeba było mnie pilnować i wszystko ogarniałem (w sensie jak coś zrobić gdzie co jest itp)

dałem mu dać do zrozumienia, że go chyba lekko p------o z tą propozycją to stwierdził, że mnie zwolni i zatrudni kogoś innego (ofc za minimalną i dotację z urzędu
  • Odpowiedz
@Metylo: no akurat pensja minimalna to skrajny idiotyzm - taka sama w Warszawie i Białej Podlaskiej. Regionalizacja pensji minimalnej i biznes zacznie płynąć w regiony gdzie są niższe wynagrodzenia. Wyższa minimalna = wyższe wpływy do budżetu, wyższe koszty pracodawcy i nakręcanie inflacji przez co wszyscy stajemy się biedniejsi, a jak widać biznes się wynosi tam gdzie jest taniej czyli poza PL.

Za kilka lat Ukraina będzie w UE i dopiero
  • Odpowiedz
@lubie_placki777 zgodzę się z tobą, tylko nie wyobrażam sobie w Polsce sprawnego systemu waloryzacji tej minimalnej. Pomyśl jest dobry, ale polskie wykonanie byłoby gówniane typu pracownik zatrudniony w białej podlaskiego w delegację do Warszawy xD
  • Odpowiedz
@Metylo: sztuczne podnoszenie pensji w kraju gdzie towarem eksportowym jest tania sila robocza tak sie konczy. Zawsze znajda sie tansze kraje.
  • Odpowiedz