Wpis z mikrobloga

Jak ja się cieszę, że Francja będzie krajem najdłużej oferującym dopłaty do zakupu aut elektrycznych, mimo dużej sprzedaży. EDF tylko tej zimy, na obniżeniu importu podczas szczytów zapotrzebowania dzięki taryfom, z których korzysta kilkaset tysięcy właścicieli EV zyskał więcej, niż koszt tych dopłat. Nie mówiąc już o innych korzyściach. Ceny w hurcie lecą, na ładowarkach też. Zaraz spadną dla gospodarstw, mimo że nie ma już żadnego wsparcia.
Polacy zaraz będą bulić 2 PLN/kWh i rzucać się o auta elektryczne i OZE xD

#motoryzacja #samochodyelektryczne #tesla
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@dzem_z_rzodkiewki:

Czy ty sugerujesz że zwiększenie konsumpcji prądu = zmniejszenie cen prądu? Dziwny kraj masz

Czy ty nie umiesz czytać, gdzie ja napisałem o zwiększeniu? Raczej zmniejszeniu w szczytach.
I tak, używanie urządzenia które i tak musisz utrzymywać jest tańsze, gdy z niego korzystasz. W nocy zapotrzebowanie spada ale nikt nie gasi elektrowni o 22 jak widzę wiele osób tu myśli, chodzą sobie na niższych obrotach i czekają aż ludzie
  • Odpowiedz
  • 4
@dzem_z_rzodkiewki: zwłaszcza z atomu, gdzie koszt paliwa na MWh jest poniżej 1€ a całe koszty generuje budowa i utrzymanie. Więc czy sprzedasz 100 MWh czy 200 MWh koszt masz praktycznie ten sam, ale przychód 2x większy. Naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?
  • Odpowiedz
czuje podniecenie w związku ze zbliżającą się przygodą

@PiotrFr: to dobrze, mniej będzie piekło jak będzie lubrykant ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Niedość że pasożytująca na podatnikach, to dodatkowo napędzasz niewolnictwo w krajach trzeciego świata. Takie ilości kobaltu wydobywanego rękami dzieci by zrobić baterie do modnego samochodu? Ohydne.
  • Odpowiedz