Aktywne Wpisy
WykopX +155
Pan @berito - autor #aferaczkoladowa zrobił rozdajo na 10 przekrojonych czekolad. Wpis mimo kilku tysięcy plusów został usunięty, a tu jest dowód, że akcja się odbyła:
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
MG78 +420
Dziś zamykam przedsprzedaż mojej książki Zrozumieć Ramen, z tej okazji rozdajo.
Przedmiotem rozdajo jest fizyczny egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie znajdziecie też przykładowe strony czy spis traści oraz na Allegro.
Dziś o 23:59 oficjalnie zamykamy przedsprzedaż. W najbliższy poniedziałek książka zostanie wysłana, a od wtorku 5 listopada powinna zacząć pojawiać się
Przedmiotem rozdajo jest fizyczny egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie znajdziecie też przykładowe strony czy spis traści oraz na Allegro.
Dziś o 23:59 oficjalnie zamykamy przedsprzedaż. W najbliższy poniedziałek książka zostanie wysłana, a od wtorku 5 listopada powinna zacząć pojawiać się
Hej Mirki, potrzebuję pomocy, właściwie to moja różowa ( ͡° ʖ̯ ͡°) Bardzo prosiłbym o przeczytanie
Pracuje ona na #umowazlecenie w pewnym miejscu, jest obcokrajowcem na karcie pobytu czasowego, zarobiła w tym roku 5937,50zł w związku z tą umową, dostawała kilka przelewów na różne kwoty od miejsca pracy. Teraz dostała (spóźniony o dobre 2 tygodnie) PIT-11 na którym pracodawca zadeklarował że zarobiła około trzystu złotych.
Po tym jak poszła zagadać z szefem żeby ten dał jej korektę powiedział jej żeby się dobrze namyśliła bo wtedy nie będzie już mogła dostawać podwyżek, że to nieważne i jeżeli przelewy są dla niej problematyczne to może jej dawać gotówkę. Oczywiście nie chodziło jej kompletnie o to - chce dostawać przelewy, chce normalnie płacić składki, chce mieć poprawnie wysłany do US PIT-37 na podstawie POPRAWNEGO PIT-11 żeby nie mieć problemów z prawem z racji, że chce tutaj zostać ze mną na stałe. Jej szef zdaje się to kompletnie bagatelizować i ignorować żeby oszukiwać system. Dzisiaj napisała SMSa jak w screenshocie i dostała widoczne tam odpowiedzi.
Zależy nam żeby wszystko było poprawnie rozliczone i nie wiemy co teraz zrobić. Czy na "twój e-pit" rozpisać wszystko poprawnie nie zwracając uwagę na to że dostała pit-11 z bardzo zaniżonym dochodem? Czy iść do urzędu skarbowego? Co można zrobić? Obawia się że jeśli nawet dostanie w końcu tę korektę to od razu ją wywali z pracy albo zrobi to jeszcze dyscyplinarką. To praca dorobkowa ale lubi ją i chce tam pracować, inne dziewczyny (Polki) mają na PIT-11 normalne kwoty, niektóre pracują całkiem na czarno i biorą gotówkę pod stołem, a w przypadku mojej różowej z jednej strony ma ona umowę zlecenie i dostaje regularne przelewy, a z drugiej ma kompletnie nakłamane na PIT-11. Nawet jeżeli by zgłosić te trzysta coś złotych to kiedyś mogłoby paść pytanie "skąd dostawała Pani przelewy na kwoty ok. 1500zł miesięcznie" i wtedy co? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
w takim wypadku naliczą jej zaległy podatek i będzie musiała go zapłacić.
@XkemotX: to narobi problemów pracodawcy, i raczej nie będzie już chciał z nią współpracować. Generalnie nie ma rozwiązania żeby ani dziewczyna ani szef nie oberwał, jak dziewczyna nie chce palić mostów i chce tam
Nie wiem czy będzie płacić jakikolwiek podatek bo łapie się na ulgę <26lvl, nawet jeśli to bywa
Mnie i ją nie obchodzi za bardzo jego dobro, jeżeli by nie oszukiwał to nie musiałby obrywać. Ponownie pada pytanie - co jeśli urząd zapyta o te wszystkie wypłaty które nie były zadeklarowane? Bo to ona będzie mieć problem, nie on
W przypadku umowy zlecenie, nie ma czegoś takiego jak dyscyplinarka. Nie ma również świadectwa pracy, aby coś takiego gdziekolwiek było widoczne.
@XkemotX: pytanie na co pierwotnie się z dziewczyną umawiał, bo jak było dogadane że tak jest ok a teraz dziewczyna się wycofuje to trochę nie fajnie.
Ryzyko przy takich kwotach jest bardzo znikome
Jeśli jest ryzyko i kiedyś zapytają to co wtedy?
Więc teraz kwestia czy dziewczyna ma mniej niż 26 lat, jest studentką = nie zapłaci nic.
Jeżeli ma poniżej