Aktywne Wpisy
cuda +402
Castellano +282
mentzen o nowym rządzie w swoim najnowszym filmiku: "rozwalili nam przez ten rok wymiar sprawiedliwości, rozwalili nam praworządność"
ten coraz bardziej się odkleja chyba xD
#konfederacja
ten coraz bardziej się odkleja chyba xD
#konfederacja
2) czy są tu ludzie 30+ co regularnie odkładają na IKE na jakiś fundusz z myślą że wypłacą to dopiero po 60?
bo wydaje się to trudnym zadaniem, ale chyba rozsądna opcja patrząc na perspektywy wypłat z ZUS ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3) jakie konkretnie spółki obstawiacie że mają potencjał odpalić tu de mun, jeśli wojna się skończy za 1-2 lata?
#gielda #inwestycje
Komentarz usunięty przez autora
1. 1,5 roku na giełdzie, 47% zysku. Regularnie co miesiąc kupuje btc, gielda była dla mnie przystanią dla reszty kapitału, którego nie zaryzykowałbym na krypto.
2. Zamierzam od tego roku zacząć w to ładować.
1) jak policzę srednią zysków z wszystkich lat to mija średnia to 40% zysku rocznie, ale np w tamtym roku miałem 10% straty a w tym 80% zysku raz na wozie raz pod wozem xD
Ogólnie zdecydowanie zarabiam
2) raczej nie dopłacam, moja giełda sama się utrzymuje już od dawna, ja tylko wypłacam z konta maklerskiego na podatki a wszystkie dywidendy itp reinwestuje
Chociaż czasem się zdąży że dostanę np bonus roczny etc i wpłacę
Strategia kup i zapomnij
Akcje
@charlie1919: Na giełdzie rozkładałem kasę na trzy koszyczki: Polska, USA i ETFy. Łącznie mam obecnie jakieś 50% zysku, przy czym na Polsce jakieś +200%, na USA 10%, na ETF około 20%. Do tego z dywidend jakieś 10%. Na drugim koncie maklerskim mam akcje z Europy, też jakieś +10%. Pierwsze zakupy na pierwszym koncie to pewnie jakiś 2018-2019, ale miałem różne poziomy aktywności (patrz następny akapit). Gdzieś po drodze też coś sprzedawałem, raz czy dwa razy zdarzyło się, że akcje które miałem były wycofywane z giełdy i byłem objęty przymusowym wykupem. Generalnie jestem na plusie i patrząc na to jak kupowałem (zwłaszcza na początku - totalny chaos) jestem z tego wyniku zadowolony.
Moim problemem z portfelem akcji było to, że nie chciało mi się go ogarniać i nie wpłacałem regularnie, dlatego teraz zrobiłem sobie dwa plany inwestycyjne w XTB, z regularnymi wpłatami co miesiąc. W jednym (80% wpłacanych środków) mam ETFy na główne rynki (S&P500, Azja, Europa, Indie). Drugi to portfel bardziej do zabawy, różne egzotyczne ETFy na surowce czy sektorowe (w sumie to sam nie pamiętam już teraz co dokładnie tam wrzucałem). O wynikach nie ma na razie co mówić, bo za krótki okres inwestycji.
Druga część portfela to obligacje skarbu państwa (początkowo porównywalna z giełdą, ale teraz mniejsza), głównie czterolatki indeksowane inflacją.
Plan na najbliższe miesiące to (poza stałym inwestowaniem w ETFy przez XTB) dołożenie dodatkowych obligacji, ale raczej tych na dziesięć lat. Być może zacznę też migrację z akcji na ETFy, być może założę też konto maklerskie gdzieś poza Polską, dla