Wpis z mikrobloga

#webdev Zakładając że od zera chciałbym w wolnym czasie się doedukować na tyle żeby być w stanie stawiać jakieś proste strony dla januszexów czy inne portfolio domowego rzemieślnika to od czego zacząć? Z czego się dzisiaj korzysta w takich celach? Wordpress? Po prostu postawić lokalnie apacza i się bawić?

Oczywiście nie jestem osobą kompletnie zieloną, siedzę w IT ale inna branża. Dawno temu siedziałem w takich tematach w sumie będąc dzieckiem xD Wtedy stawiałem wszystko na jportal albo joomli
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@o__0: ma, bo kwestia dostrojenia środowiska. Sporo hostingowymi zrezygnowało z apache. Lepiej mieć środowisko bliższe docelowemu. A lokalnie też powinieneś zrobić testy obciążeniowe skryptami, zobaczysz wtedy wąskie gardła i możesz poprawić.
  • Odpowiedz
@Loginconajmniej4znaki zależy co potrzebujesz, WP to krowa ale łatwo jest ja postawić gorzej jak coś się zesra.

Kolega wspomniał nginx , masz gotowe staki typu LAMP do złożenia czegoś prostego w większości hostingow.
Powiedz czy ty chcesz te strony tworzyć od zera czy używać gotowych templatek i wrzucać na serwer, i zajmować się raczej utrzymaniem?
  • Odpowiedz