Wpis z mikrobloga

Przypominam zoomerom 15 letnim ze przegapiliscie peak jakosci zycia w tym kraju ktory przypadal na lata 2010-2015. Czizburgery za 2 zl, tanie samochody (proporcja zarobki - ceny byla wtedy korzystniejsza), latwiej o prace, mniej s----------a w spoleczenstwie, itd itd. Moze to i dla Was lepiej bo nie macie porownania. #takaprawda #gorzkiezale
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pasterz30: ja bym powiedział że peak jakości życia w tym kraju to 2012/2013 do marca 2020 roku, od tego czasu mimo wzrostu zarobków jak dla mnie jakość życia leci w dół
  • Odpowiedz
@CrytekPL: Od 2013, odkąd ceny przestały rosnąć, do 2019, kiedy to już ze względu na różne przyczyny, w tym pandemiczne, zaczęliśmy biednieć. Deflacja lub niska inflacja, rosnące zarobki, malejące stopy procentowe. Żyć nie umierać, to się już nie powtórzy.
  • Odpowiedz
@Pasterz30: jako boomer co rynku pracy łyknął już za młodej nowej Polski, to powiem, ze od momentu wejścia Polski do UE, wzrost jakości życia, pracowitej części społeczeństwa byl bardzo znaczący, jako peak wskazanym lata 2010-covid.
  • Odpowiedz
@Pasterz30 ale rudy wtedy rządził i ludzie z----------i za 3 zł na godzinę i tak właśnie powstały januszexy. Wielce panujący wtedy prywaciarze nauczyły się wykorzystywać ludzi. Wtedy kupiłeś 1,5 chesseburgera za godzine roboty teraz kupisz 3. Kij w mrowisko
  • Odpowiedz
@Pasterz30: czizburger 3-4 zł, wypłata 1600... Ale i tak to lepiej wspominam. Potem się wspiąłem na drabince zarobków, a od covida zarobki prawie stoją a ceny w------i w kosmos i jest c--j, za chwile zrownam się z patolą na wszytkich możliwych benefitach mimo że z---------m w uczciwej pracy.
Jest super, jest super, więc o co ci chodzi, jest super super!
  • Odpowiedz
@Pasterz30 oj tak, jak mi się robi smutno i tęskno na kanaryjskiej emigracji to przypominam sobie, że już nie ma tego za czym tęsknie i dlatego właśnie wyjechałem.
  • Odpowiedz
@Pasterz30 od kiedy pisowcy doszli do władzy w 2015 jakość życia spadła drastycznie, przynajmniej tym którzy zdali sobie sprawę z tego kto rządzi i jakie są jego cele
  • Odpowiedz
@RelaniU: Za pierwszej kadencji pisu było jeszcze względnie dobrze, bo poprzednia ekipa zostawiła im finanse w świetnej kondycji w czasach bardzo dobrej światowej koniunktury, co wykorzystali pisowcy rozdając pieniądze. Skutki tak nierozsądnej polityki opartej na rozdawnictwie przeszły akurat niefortunnie w momencie covidu i wojny... 2019 to był ostatni normalny rok.
  • Odpowiedz