Wpis z mikrobloga

@Kremufka2137 nigdy nie robiłem bulionu, zawsze gotuję "bazę" pod zupy na świeżo. Muszę kiedyś zrobić taki bulion do słoika. Ale kilka pytań:
Czy podzielisz się przepisem albo jakimś podnośnikiem?
Czy jak by to za pasteryzować to mimo wszystko trzeba trzymać w lodówce?
Jak bardzo duży masz ten gar? Bo podejrzewam że w mniejszym niż 7 litrow nie opłaca się robić?
Korzystales kiedyś do tego z wolnowaru albo szybkowaru?
@r3ll: nie korzystałem z żadnych metod gotowania pod ciśnieniem, wiem, że mocno przyspieszają zabawę, ale sam nigdy nie miałem okazji z nich skorzystać.
Teoretycznie jeśli pasteryzujesz to nie ma konieczności trzymania w lodówce, wiem, że nie wszyscy trzymają. Myślę, że tutaj głównie zależy do czego będziesz ten bulion używać i jakąś chciałbyś żeby miał żywotność. Ja trzymam w lodówce bądź na balkonie (jeśli pogoda pozwala) słoiki, niektórzy też redukują bulion bardzo