Wpis z mikrobloga

Kolejne 100 litrów śmieci opuszcza #las

Niby niewiele, ale jak to mówią małą łyżeczką też się najesz. W ciągu ostatnich lat wyniosłem niemal cały plastik z tego miejsca, razem z gminą pozbyłem się opon i gabarytów i głównie zostało tutaj szkło. Czasem biorę wiadro i do niego zbieram bo worki przecina albo rwie ciężar

#sprzatamylasy #akademiachlopskiegorozumu
Dobry_Gospodarz - Kolejne 100 litrów śmieci opuszcza #las  

Niby niewiele, ale jak t...

źródło: temp_file787557683362149587

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@UlfNitjsefni na sportowo lub roboczo i rękawiczki wodoszczelne. Najlepsza pora na śmieci jest teraz póki zieleń nie wybujała. Polecam śmieci sortować bo wtedy najłatwiej się ich pozbyć. Wybrać sobie "swój" kawałek lasu i dbać o niego
  • Odpowiedz
@Dobry_Gospodarz jakiś rok temu spotkałem takiego starszego Pana jak byłem pojeździć na rowerze, pogadaliśmy sobie chwilę bo właśnie zbierał z naszych łąk śmieci i chwalił że mam bidon i nie śmiece jednorazówkami. Od tamtej pory też zbieram jak jeżdżę co się da i wrzucam do śmietników. Dobra robota naprawdę szanuje, jest coraz mniej ludzi którzy dbają nawet o swoje najbliższe otoczenia.
  • Odpowiedz
@Dobry_Gospodarz: zbieraj zbieraj, bo u nas gmina podniosła ceny za styropian i można tylko 0,5 m3 oddać a po remoncie płacisz drugie tyle za wywóz odpadu niż za styropian. Dobrze że las nie pobiera opłat ;)
  • Odpowiedz
Podziwiam. Sam próbowałem, ale przybywa w tak zastraszającym tempie, że musiałbym zostać wolontariuszem na pełen etat żeby to zrównoważyć.
  • Odpowiedz
@Dobry_Gospodarz też tak sprzątam, ale doszedłem do wniosku że to nie rozwiązuje problemu, bo idioci nadal śmiecą. Wpadłem na pomysł że trzeba ich edukować i poprosiłem dzieciaki z rodziny żeby mi namalowali kartki/rysowanki które mają zachęcić dorosłych do nie śmiecenia. Właśnie jutro będę je rozwieszal w miejscu gdzie najwięcej jest smiecone. Dodatkowo zrobiłem też jedna kartkę od siebie która ma zachęcić do pozbierania śmieci samemu - dam mały dozownik z reklamówkami.
debesciak1 - @Dobry_Gospodarz też tak sprzątam, ale doszedłem do wniosku że to nie ro...

źródło: temp_file8872977826406654578

Pobierz
  • Odpowiedz