Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista #naukaprogramowania

Ja gdybym ja mógł cofnąć czas to cofnąłbym się o jakieś 5 lat do wyboru szkoły średniej i zamiast technikum informatycznego wybrałbym biolchem - nie dość że miałbym same dziewczyny w klasie przez co miałbym NA MAKSA NAJOSTRZEJSZE RUCHANIE ubijanie kotleta zamiast pryszczatych gejów z długimi tłustymi włosami to jeszcze poszedłbym na studia medyczne gdzie zostałbym jakimś kardiologem, dermatologiem czy stomatologiem 100k miesięcznie $$$

Dla takiego dentysty 300zł za 15 min zakładania plomby to jak klepanie CRUDA - monotonne, generyczne, robił to milion razy. Przy okazji nie musi się martwić o posade bo kto go zastąpi? Hindusi? AI? Takiego CRUDziarza może zastąpić dobrze wytrenowany szympans

A tutaj mamy typa co chce wejść w mityczne IT, gdzie na start może liczyć na 2k netto na umowie stażowej. I bardzo dobrze bo jak ktoś nabiera się na piramidę IT w 2024 to znaczy że nie należy do najbystrzejszych i nie powinien leczyć ludzi fakt nie opinia
iluvmypickle - #programista15k #programista #naukaprogramowania

Ja gdybym ja mógł co...

źródło: dfg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

poszedłbym na studia medyczne gdzie zostałbym jakimś kardiologem, dermatologiem czy stomatologiem

@iluvmypickle: powiem tak

to znaczy że nie należy do najbystrzejszych
  • Odpowiedz
  • 2
@GeDox: bo co? bo zmieniłbym karierę na taką gdzie:

- nie zmienia się pracy co 2 lata
- nie trzeba szkolić się z nowego frameworka JS który po roku staje się nieaktualny
- można założyć swoją firmę (B2B to nie jest firma, tylko etat) nie rywalizując z gigakorporacjami
- jest stabilna, nie wyjebią cię od tak
- masz perspektywy pracy za 10 lat
  • Odpowiedz
bo co? bo zmieniłbym karierę na taką gdzie:

@iluvmypickle: nie. Bo byś się tam nie dostał. A nawet jeśli (jakimś cudem) udałoby Ci sie, to bez znajomości nie zrobisz specjalizacji, ergo jesteś zwykłym internistą za 4k pln.

nie trzeba szkolić się z nowego frameworka JS który po roku staje się
  • Odpowiedz
- nie zmienia się pracy co 2 lata

@iluvmypickle: W sumie to jest prawa :/ Wiele devów rotuje po firmach, jest spore wypalenie, presja w Sprintach, każdy szuka gdzieś na chwilę spokoju. Smutne też zarazem.
  • Odpowiedz