Wpis z mikrobloga

Nic mnie tak w ostatnim czasie nie bawi, jak ruch obrońców polskich produktów w popularnych dyskontach. Analizują etykiety produktów pod kątem prawdopodobieństwa wystąpienia produktu ukraińskiego pochodzenia, pisząc przy tym komentarze typu:
"Lidl i Biedronka zmówiły się żeby pchać ukraiński towar!"
"Starsi i biedni ludzie to kupią i będą chorować!"
"Omijam duże sklepy i kupuje tylko w sklepach PSS lub prosto od rolników"
XDD
Nawet jak widzą że produkt jest Polski, ale w promocji, to na pewno jest z Ukrainy tylko przesypany u Polaka na zakładzie!
Dla takich użytkowników Twittera powinny być automatycznie żółte napisy ( ͡º ͜ʖ͡º)
#polityka #rolnictwo #jedzenie #ukraina #twitter
Wojciech_Skupien - Nic mnie tak w ostatnim czasie nie bawi, jak ruch obrońców polskic...

źródło: temp_file692696606962220853

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kulek1981:

A mnie bawi cena oleju kijowskiego ¯\(ツ)/¯

Nie ma w tym nic dziwnego. Wystarczy rzut oka na notowania cen rzepaku na giełdach. Ceny wracają do poziomów sprzed wojny. Dla konsumenta to dobrze. Dla rolnika niekoniecznie i stąd ten ból d--y ostatnio (Zielony Ład to tylko mydlenie oczu).
szef_foliarzy - @Kulek1981:
 A mnie bawi cena oleju kijowskiego ¯\(ツ)/¯

Nie ma w tym...

źródło: 004

Pobierz
  • Odpowiedz
Ceny wracają do poziomów sprzed wojny. Dla konsumenta to dobrze. Dla rolnika niekoniecznie i stąd ten ból d--y ostatnio (Zielony Ład to tylko mydlenie oczu).

@szef_foliarzy: Ceny paliwa, prądu, nawozów, czy śor też wracają do poziomów sprzed wojny?
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy:

Ceny paliwa, prądu, nawozów, czy śor też wracają do poziomów sprzed wojny?

Ceny gazu na TTF też lecą. Ile zeszłym roku kosztowało napełnienie butli z gazem? 130 zł? Dzisaj już 80 zł z tego co na szybko wygooglałem.
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy chłopie, to sobie winduj ceny zboża jakby to było złoto XD Później się nie dziw, że normalni ludzie was olewają, bo zamiast zająć się pracą dla Polski to tylko szkodzicie, jak takie stonki. Pseudorolnicy
  • Odpowiedz
@szef_foliarzy: Ja nie pytam o ceny gazu, tylko konkretnych produktów. Nawozy azotowe są 100% droższe niż przed wojną. Nawozy wieloskładnikowe są 100% droższe niż przed wojną. Paliwo jest o 2 złote droższe niż przed wojną. Prąd dwa razy droższy. ŚOR kilkadziesiąt procent droższe.
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy troll bo mam chęć wysprzęglenia wam, bo nie potraficie się dostosować do świata XD Kasę brać z unii na ciągniki to każdy głupi potrafił, ale żeby produkować zdrowe jedzenie to już musicie r----------ć zwykłym ludziom życie XD Ja p------e xD
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy: A wiesz, że 75% ceny nawozów to cena gazu, z których są produkowane? Stąd takie ceny nawozów. Tyle, że nawozy kupione dzisiaj zostały wyprodukowane z gazu o wiele droższego. Przy tegorocznych, (na dzień dzisiejszy) cenach gazu ceny nawozów bedą znacznie niższe.
  • Odpowiedz
@szef_foliarzy: Wiem, jak ceny produktów potrzebnych do wyprodukowania wrącą do cen sprzed kryzysów wojenno-covidowych, to nikt nie będzie miał o to j-----a. Ale sam wiesz, że jest to mało prawdopodobne. Stąd protesty, bo ceny zboża spadają poniżej kosztów produkcji.
  • Odpowiedz