Wpis z mikrobloga

  • 0
@moll: czytałem, że para wodna spowoduje, że w pierwszej fazie skórka jest bardziej elastyczna i nie powinny pękać u podstawy tylko na nacięciu. Co jak widać nic nie dało w moim przypadku. Muszę ogarnąć lepsze porcjowanie bo przy zaciąganiu dupek widocznie za słabo je złączyłem przez co tak krzywo popękały.
@maniok: spróbuj zrobić 9 mniejszych z tej samej ilości ciasta. Nacięcie po wyrastaniu uformowanych, tuż przed włożeniem do pieca. I już bez tej wody, ewentualnie po ponacinaniu posmaruj je wodą i wtedy wstaw
Mniejszej trzymasz krócej - jakieś 20 minut
via Android
  • 0
@jeden_na_dziesiec biga sobie siedziała 24h. Po zagnieceniu całości zostawiłem na godzinę. Potem porozciagałem i zostawiłem na kolejne 30min. Poporcjowalem, zostawiłem na 30min, naciąłem i do pieca.
Akurat o pęknięcia nie mam pretensji bardziej chciałbym wiedzieć czy wydłużyć czas pieczenia czy temperaturę zwiększyć. Smak git, chrupkość git. Tylko ta bladość :(