Wpis z mikrobloga

  • 136
@Aokx Dla człowieka jedzenie ludzkiego mięsa stwarza zagrożenie dla zdrowia - powodują je priony, wirusopodobne białka, wywołujące choroby z grupy zakaźnych encefalopatii gąbczastych.~Wikipedia
  • Odpowiedz
@wfyokyga: jak widze tego gifa przypomina mi się "danie" restauracji gdzie małpę unieruchomili w stoliku a następnie okładali jakimś kijem żeby do mózgu się dostać i i go zjeść.
  • Odpowiedz
@Janusz_Rekina: Niestety, z tego co się orientuje to priony dość dobrze znoszą gotowanie, to znaczy nie denaturują się tak łatwo. W ugotowanym mięsie też mogą występować i mieć działanie szkodliwe.
  • Odpowiedz
@kishibashi: @Worm91

Jestem tak stary, że pamiętam epidemię Creutzfeldta-Jacoba w Europie i wybijanie krów - w skrócie ktoś postanowił karmić krowy zmielonymi krowimi koścmi, krowy chorowały, mięso sprzedawano, priony przetrwały obróbkę, umierali ludzie. Od tego czasu też praktycznie zniknęła żelatyna wołowa.
  • Odpowiedz