Wpis z mikrobloga

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co obecnie odwala się na rynku nieruchomości w Polsce? Planowałem wrócić z Anglii do Polski, bo nie wyobrażam sobie posiadać rodziny w tym kraju, ale jak widzę co się o--------a w Polsce to nie będę mieć wyjścia i po prostu tutaj zostanę.
Opiszę sytuację na rynku nieruchomości w Anglii, a dokładniej mówiąc Manchester i okolice. W Manchesterze mogę kupić szeregowca z 3 sypialniami w spoko dzielnicy za £250-300k. Pod Manchesterem pewnie mógłbym znaleźć coś o podobnym standardzie za £160k, a w takim Oldham (najgorsza miejscowość pod Manchesterem) około £120-130k. Obecnie ceny spadają i każdy mówi, że ceny nieruchomości są oderwane od rzeczywistości ponieważ przeciętny szeregowiec kosztuje 7 krotność przeciętnego wynagrodzenia (wskaźnik ten wynosił 3 w 2000 roku i mniej więcej utrzymywał się na takim poziomie przez cały XX wiek).
Teraz sytuacja z Polski. Na moim stanowisku (elektryk here) mediana zarobków w Polsce wynosi 6000 złotych miesięcznie (tutaj £36k rocznie). Z racji tego, że chciałbym mieć 2 dzieci to wypadałoby żeby moje mieszkanie miało te 60-70 metrów kwadratowych. Z moich wyliczeń wynika, że potrzebowałbym prawie milion złotych żeby móc sobie pozwolić na taki luksus XD. Powiedzcie mi jak taki elektryk, nauczyciel czy pani z banku może sobie pozwolić na posiadanie własnego mieszkania oraz posiadanie rodziny skoro ja n---------c od 20 roku życia zagranicą mam tylko 50% kasy na swój własny kąt w Krakowie. Takie zwykłe Areczki i Mariusze w takim razie uzbierają na swoje własne M do 50. Jak w takim środowisku młodzi ludzie mogą myśleć o rozwijaniu się, tworzeniu własnych firm jak większość czasu poświęcają na opłatę podstawowych potrzeb życiowych.
Btw, jak rząd wyobraza sobie sytuację kiedy ceny mieszkań zaczną lecieć na łeb (a poleca, bo muszą) i ludzi złapie negative equity. Załóżmy, że ceny nieruchomości spadną o 20%. Jak taki zwykły człowiek ma zabezpieczyć kredyt 200 tysiącami jak cały jego dochód idzie na spłacenie hipoteki. Mam wrażenie, że w przestrzeni u publicznej w ogóle nie mówi się na ten temat, a to będzie duży problem w przyszłości. #nieruchomosci
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Sylwester_Zwalon: Mam tam przyjaciół oraz blisko mam do domu. Na razie nie wracam do Polski daje sobie czas do 30 i wtedy zobaczę jak będzie sytuacja wyglądać. Wiem, że przeżyłbym szok oraz to że mój standard życia spadłby na mordę, ale kurde po prostu jestem Polakiem i bądź co bądź to jest mój dom.
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator

przecież to jest zupełnie bez sensu policzone. Jak #!$%@? możesz porównywać kredyt w trzecim roku spłacania vs nowy kredyt na niższą kwotę. Na początku zawsze spłacasz odsetki, potem kapitał.

Nie wiem czego nie zrozumiałeś w moich wyliczeniach (warunki laboratoryjne bone rzeczywistości się zmieniają)
Ktoś kto dysponuje 4.3 k na rate miesięcznie (stała rata przez cały okres kredytu) jest w stanie zamknąć temat własnego lokum w 18 lat (15 lat kredytu +
  • Odpowiedz
@pastibox: te spadki o 15% to beda po kolejnych latach wzrotu po 10%? Przeciez nieruchomosci sa tak w-------e drogie i moga byc jeszzce drozsze ze zadne czekanie tego nie wynagrodzi.
  • Odpowiedz
@Aubar tutaj Tusk już zaciera ręce jak to kolegom zrobić zyski na nieruchomościach i to jest bardziej pilna kwestia niż np. elektrownia atomowa
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi jak taki elektryk, nauczyciel czy pani z banku może sobie pozwolić na posiadanie własnego mieszkania oraz posiadanie rodziny

@Aubar:
Witam,
Nie może. Mam nadzieję że pomogłem,
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
60-70 metrów kwadratowych. Z moich wyliczeń wynika, że potrzebowałbym prawie milion złotych żeby móc sobie pozwolić na taki luksus

@Aubar: porównałeś szeregówkę w Manchasterze (to cena za nówkę sztukę?) do mieszkania w Warszawie - to jest teraz dobro luksusowe. Zobacz ile kosztują szeregówki pod dużymi miastami w PL albo mieszkania w miastach typu Łódź, Kato. Jak jesteś elektrykiem na swojej dzialalności to nie wiem czy jest sens w Polsce się
  • Odpowiedz
  • 1
@NieRozumiemIronii: wspominałem o Krakowie, ale teraz chyba Kraków dogonił cenami Warszawę. Porównałem szeregówke z mieszkaniem, bo mieszkania w Manchesterze nie są popularnym wyborem Brytyjczyków z jakiegoś powodu dlatego są o jakieś 20% tańsze od domów szeregowych. Właśnie na otodom nie widziałem wiele domów szeregowych. Podobno najczęściej kupowane są mieszkania w Polsce także nie wiem czemu uważasz je za dobro luksusowe. Katowice są moim drugim wyborem po Krakowie, ale nie ukrywam,
  • Odpowiedz
  • 1
@UciekajKur__Stad: Obawiam się, że jednostka nic nie jest w stanie zmienić. Nawet podpalenie się pod siedzibą Polskiego Związku Firm Deweloperskich nic by nie dało. Wiele młodych osób mówi o patologiach na rynku nieruchomości i mam nadzieję, że dzięki temu wyłoni się jakaś partia polityczna, która to ogarnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@UciekajKur__Stad: Ja teraz rozumiem ludzi te 100 lat temu kiedy poparli komunistow. Gardze tym systemem, ale jak roznice majatkowe pomiedzy klasa pracujaca, a posiadajaca sa tak ogromne to Ci pierwsi sa tak zdesperowani, ze najchetniej urwaliby leb takiemu kapitaliscie XD
  • Odpowiedz
  • 1
@thekrepa: Wiem, ze ironia, ale dziwi mnie, ze ten PAN BANKIER nie widzi tego, ze bogactwo jego rodaka przeklada sie na bogactwo calego systemu XD Chyba, ze chodzi im tylko i wylacznie o kontrole nad drugim czlowiekiem to wtedy rozumiem, ze takie dzialanie ma sens
  • Odpowiedz