@afc85: A wiesz dlaczego są te wszystkie udogodnienia? Żeby ceny żywności były na niskim poziomie. W innym przypadku trzeba by było je podnieść lub zlikwidować europejskie gospodarstwa i postawić na import, co byłoby politycznym samobójstwem. Wyobraź sobie sytuację, w której jesteśmy uzależnieni od Ukrainy, którą zajmuje Rosja. Co wtedy?
@Szary_Anon: a w USA sie oplaca produkcja rolna, mimo ze dostaja z farm bill 50 mld dolarow rocznie tylko, gdzie produkcja rolna wynosi ponad 1200 mld.
wiem po co są dopłaty do rolnictwa i jestem skłonny to zaakceptować, ale skoro ta kasta jest już uprzywilejowana, to mogłaby przynajmniej uszanować tych, którzy im to sponsorują, zamiast ciągle uprzykrzać im życie i drzeć ryja o więcej
@afc85: My nie drzemy ryja o więcej, chcemy tylko, żeby nam dali spokój i przestali uprzykrzać życie. O to protestują rolnicy. Ograniczenie importu towarów z Ukrainy i wycofanie się ze szkodliwych unijnych przepisów. Niestety, zapewne propozycja od rządu lub Unii będzie taka - dopłaty. Na zasadzie dziel i rządź. Rzucą trochę grosza rolnikom przy okazji skłócając ich z innymi grupami społecznymi. Gdybyś spytał rolników, to powiedzieliby ci, że chcą tylko
zamiast ciągle uprzykrzać im życie i drzeć ryja o więcej
@afc85: nie drą ryja o więcej i jakie ciągle uprzykrzać? to drugi taki protest ( pierwszy był z 2 tyg temu) od czasów leppera, czyli od ponad 20 lat xD
@Szary_Anon: Bo się kuźwa Ty też do tego dokładasz. Rozumiesz? Chodzi o to, żeby każdy składał się na swoje a nie, żeby komuś dokładać. Przecież to jak 2+2.
@afc85: Ukraińscy rolnicy nie muszą spełniać tych samych warunków, co unijni, m.in. mogą stosować opryski zakazane w Unii. Ukraińskie opryski już tobie nie przeszkadzają?
Np. produkty z Chin są objęte cłem, ukraińskie już nie. Widzisz różnicelę? Tak jak pisałem. Dopłaty mają wyrównywać niższe ceny zbóż. Płać więcej za żywność, wtedy nie będzie dopłat.
Szkodliwe przepisy? Proszę bardzo, np. ugorowanie. Wyobraź sobie, że UE każe wyłączać na cały rok cześć fabryki.
@Szary_Anon: Wyborca PO: zabranianie, żeby ktoś się składał przymusowo na kogoś innego to tak, jakby chcieć, żeby ktoś miał gorze ( ͡°͜ʖ͡°) No to ciekawe skąd to obużenie, że złodzieji chcą wsdzać do więzienia? Chcesz, żeby inni mieli gorzej?
Wykopek, gdy rolnik płaci mniej, bo na KRUS:
Co to za mentalność, żeby nie walczyć, o swoje, tylko żeby innym było gorzej?
#rolnictwo #protest
@Szary_Anon: polska, sowiecka mentalność ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Szary_Anon: Bo ci inni zabieraja innym? xD
@drivent: Nie zesraj sie rusku
Nie dobra o tym mowic, wcale niepodobne.
Dofinansowanie do KRUS 27,4 mld zł
dej dej dej dej dej dej dej
szkoda tylko że zapomniałeś, że te ich "swoje" krusy są finansowane z moich podatków
Typowy spec od wszystkiego, poczytał na Wikipedii i swiruje kozaka.
Pakuj mandzur, zmienili ustawe odnośnie mobilizacji na twojej kochanej zielonej Ukrainie.
wiem po co są dopłaty do rolnictwa i jestem skłonny to zaakceptować, ale skoro ta kasta jest już uprzywilejowana, to mogłaby przynajmniej uszanować tych, którzy im to sponsorują, zamiast ciągle uprzykrzać im życie i drzeć ryja o więcej
Niestety, zapewne propozycja od rządu lub Unii będzie taka - dopłaty. Na zasadzie dziel i rządź. Rzucą trochę grosza rolnikom przy okazji skłócając ich z innymi grupami społecznymi. Gdybyś spytał rolników, to powiedzieliby ci, że chcą tylko
@afc85: nie drą ryja o więcej i jakie ciągle uprzykrzać? to drugi taki protest ( pierwszy był z 2 tyg temu) od czasów leppera, czyli od ponad 20 lat xD
mają wam dać też spokój dopłatami bezpośrednimi, dopłatami do krusu, funduszami strukturalnymi i spójności itp.
czy tyle to
Np. produkty z Chin są objęte cłem, ukraińskie już nie. Widzisz różnicelę?
Tak jak pisałem. Dopłaty mają
wyrównywać niższe ceny zbóż. Płać więcej za żywność, wtedy nie będzie dopłat.
Szkodliwe przepisy? Proszę bardzo, np. ugorowanie. Wyobraź sobie, że UE każe wyłączać na cały rok cześć fabryki.
@Szary_Anon: Ja też chcę płacić mniej.
Tak lepiej?
No to ciekawe skąd to obużenie, że złodzieji chcą wsdzać do więzienia? Chcesz, żeby inni mieli gorzej?