Wpis z mikrobloga

@marcelus: To niech PO spojrzy w papiery, zobaczy co można poprawić i zrobią po swojemu by było taniej czy lepiej. Nawet jeśli na dziś CPK nie jest nam aż tak potrzebne to daje to możliwości na dalszy rozwój w przyszłości logistyki u nas. Ja uważam, że warto spróbować. To będzie kolejny argument by zagraniczny kapitał inwestował w nasz kraj a nie bardziej na zachód kiedy będzie możliwość korzystania z CPK
  • Odpowiedz
@Deska_o0: 800+ w 2024 to będzie koszt około 70 mld zł. 13. emerytura to około 11 mld zł. Przykładowo babciowe to około 17-18 mld zł.

(https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/800-plus-bedzie-kosztowalo-wiecej-niz-spekulowano-znamy-rzadowe-wyliczenia,463538.html; https://www.money.pl/gospodarka/babciowe-od-donalda-tuska-i-ko-policzylismy-ile-to-moze-kosztowac-budzet-panstwa-6879955977149216a.html)

Koszt samego lotniska to 46 mld zł, z czego część z kredytu, część finansowane ze środków inwestorów za udziały, część to faktyczne środki Państwa. Tu przykładowo jest to opisane pod względem kosztów. (https://forsal.pl/transport/lotnictwo/artykuly/9365786,ile-bedzie-kosztowac-budowa-cpk-tyle-zaplacimy-za-poszczegolne-elemen.html)
Myślę, że osią sporu jest samo lotnisko w
  • Odpowiedz
@Deska_o0: Ale w rok 70 mld zł. Koszt CPK, czyli te 155 mld zł to bodaj do 2030. Pomnóż sobie 70 mld przez te wszystkie lata.

Uzyskał decyzje środowiskową, projekt wykonawczy miał być na wiosnę 2024 r.
  • Odpowiedz
Ale w rok 70 mld zł.

@ShinpuTokubetsu: potrzebne źródło

Tutaj są konkluzje raportu z czasów rządu PO&PSL z 2011 r.

@ShinpuTokubetsu: mozesz być w szoku ale mamy 2024, a CPL upadło ponieważ projekt wykonawczy wskazał brak rentowności, gdzie jest projekt wykonawczy CPK?
  • Odpowiedz
No o tym, że w rok 70 mld zł to wysłałem ci wyżej mordo

@ShinpuTokubetsu: mordo, nie wysłałeś nic takiego. Wystarczy projekt wykonawczy CPK, sam w nim znajdę wszystkie interesujące mnie informacje
  • Odpowiedz
@Deska_o0: Pytałeś o źródło 70 mld zł na 800+, to źródło wysłałem ci wyżej. Projekt wykonawczy byłby lada moment jakby dokończył go rząd PO. Ale oczywiście można zaorać to wszystko.
  • Odpowiedz
Pytałeś o źródło 70 mld zł na 800+

@ShinpuTokubetsu: nie kłam, nie pytałem o nic takiego, pytałem o inne rzeczy ale je oczywiście pominales. Jaki jest cel kłamania kiedy każdy może przewinąć do góry i zobaczyć że łżesz?

Projekt wykonawczy byłby lada moment jakby dokończył go rząd
  • Odpowiedz
800+ to 150 mld rocznie.

@Deska_o0: Jezu. xd Zapytałeś typie cytując gościa, który napisał, że 800+ to 150 mld rocznie a ty do tego, że potrzebne źródło. To ci dałem źródło. Ale widzę, że jesteś z tych "mocnych razem". Także elo. xd
  • Odpowiedz
Zapytałeś typie cytując gościa, który napisał, że 800+ to 150 mld rocznie a ty do tego, że potrzebne źródło.

@ShinpuTokubetsu: tak, wciąż na nie czekam, ponieważ uważam że jest to kwota z czapki prawie dwukrotność realnej, ale dlaczego zatem klamales o tutaj:

Pytałeś o źródło 70 mld zł na 800+,
  • Odpowiedz