Wpis z mikrobloga

@deletenomads @Dundes2136 @M4rcinS wy tak serio? Tutaj manipulacja jest git? Ale jak Tuskowi rogi skadrowali i ryj bardziej czerwony, to już nie, to nie do mnie tak? Rostock i dresden mają tą samą barwę, a różnicy jest 5 stopni, a między dresden, a Berlinem jest różnica barw, a tylko jeden stopień.
Zaznaczam, że owszem jest globalne ocieplenie, a to zdjęcie to zwykła manipulacja.
  • Odpowiedz
@malinq:
W sumie to mnie pobudziłeś moją ciekawość. Przez chwilę pomyślałem - może faktycznie to jedna z tych rzeczy, o której się mówi, wiedza o niej jest tak powszechna, że nikt nawet tego nie sprawdza, paradoksalnie utrwalając mit?

Ale wtedy wklepałem zapytanie w Google'a i już pierwszy wynik rozwiewa wątpliwości. Dlaczego od tylu lat sam tego nie zrobisz, tylko czekasz? Zajęło mi to 30 sekund ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale może się wygłupiłem i popełniłem jakiś kardynalny błąd, bo to było aż za proste. Daj znać, z chęcią się czegoś nauczę.

Szybkie wyjaśnienie, jak interpretować wykres. Punktem wyjściu jest średnia z lat 1901-2000. Gdyby żadnych zmian nie było, widzielibyśmy losowo na przemian niebieskie i czerwone słupki - a więc średnie roczne temperatury oscylowałyby wokół długoletniej średniej, czasami wychylając się na plus, a czasem na minus. Czyli coś takiego, jak mniej
bzdecior - @malinq:
W sumie to mnie pobudziłeś moją ciekawość. Przez chwilę pomyślałe...

źródło: wykres

Pobierz
  • Odpowiedz
Dlaczego od tylu lat sam tego nie zrobisz, tylko czekasz? Zajęło mi to 30 sekund ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale może się wygłupiłem i popełniłem jakiś kardynalny błąd, bo to było aż za proste. Daj znać, z chęcią się czegoś nauczę.

@bzdecior: Wskaż mi palcem ten dowód, bo przez Ciebie z nadzieją przeczytałem tekst na 20k znaków i są tam tylko przypuszczenia i opinie.

I daruj sobie jakieś uszczypliwości, bo to nie najlepiej świadczy o twoim wychowaniu i kulturze dyskusji. Czy Ty w ogóle przeczytałeś to co tam jest napisane czy wygooglowałeś i podesłałeś link, żeby stracić mój czas? Przejrzałem dziesiątki badań na IPCC i nic konkretnego, co potwierdzałoby wpływ człowieka na globalne ocieplenie nie znalazłem, a Ty zachowujesz się jak burak "HEHE 30 SEKUND W GOOGLE, A TY
  • Odpowiedz
@deletenomads @Dundes2136 @M4rcinS wy tak serio? Tutaj manipulacja jest git? Ale jak Tuskowi rogi skadrowali i ryj bardziej czerwony, to już nie, to nie do mnie tak? Rostock i dresden mają tą samą barwę, a różnicy jest 5 stopni, a między dresden, a Berlinem jest różnica barw, a tylko jeden stopień.

Zaznaczam, że owszem jest globalne ocieplenie, a to zdjęcie to zwykła manipulacja.

@uriel_ck: Manipulacja? Na jednym
  • Odpowiedz
@malinq:

przeczytałem tekst na 20k znaków

Liczby i wykresy są jak obraz - potrafią zastąpić 1000 słów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wykres czarno na białym pokazuje wzrost średniej temperatury na ziemi. Jeśli uważasz, że nie, to napisz dlaczego. Bo poważnie się
  • Odpowiedz
@bzdecior: ja nie neguje występowania anomalii tylko wysmiewam troche fakt że w ten sposób nas straszą, a moze zle to odbieram po prostu chcą ukazac efekt cieparniany
  • Odpowiedz
Wykres czarno na białym pokazuje wzrost średniej temperatury na ziemi.

@bzdecior: na przestrzeni 150 lat. Ergo nie ma dowodu na to, że zaraz cykl się nie odwróci.

Ja o niebie, Ty o chlebie. Pytasz o zmiany klimatu, dostajesz dowód. Teraz jednak okazuje się, że Tobie chodziło o wpływ
  • Odpowiedz
@Frygus96

jak 10 lat temu było by o tej poże 12 stopni to by było normalnie zaznaczone na mapie, jak by dziś wywaliło 12 stopni w tę samą porę roku to by n------i na czerwono że niby taki armagedon XD Nie powiem rzuca się i kole w oczy taki zabieg.

Nic się nie rzuca, tylko dajesz sobą manipulować. Ten obrazek już krążył dawno temu i się szybko okazało, że i 10-15
  • Odpowiedz
@malinq ciśnienie oznacza się inaczej. Na dolnym obrazku jest temperatura, która i tak ma się nijak do opisanych temperatur. Serio tak ciężko stwierdzić, że to manipulacja? Pamiętasz Tuska z rogami i czerwoną twarzą w TVP? To również była manipulacja, albo te ich wykresy, że jedna belka była niemalże dwukrotnie wyższa niż druga, a opis mówił coś innego? To również manipulacjia.
  • Odpowiedz