Wpis z mikrobloga

Mój ziomek próbował mnie wciągnąć w coś co z b---y wygląda jak piramida finansowa. Chciałbym wgryźć się bardziej w temat. Jak mogę zacząć moje działania, aby sprawa skończyła się w KNF lub w UOKIKu?

https://youtu.be/7hHq7U6TEmo?si=eKuoKroxb3TGshRq&t=2893
Tutaj moment filmiku "tłumaczącego" jak to wygląda, który od razu wygląda jak piramida

#immasteryacademy #mlm #piramidafinansowa #forex #kryptowaluty
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wysłałem temu "ziomkowi" właśnie to ostrzeżenie z UOKIKu i dosłownie z b---y wysłał mi ten filmik:

@cptjarkov:
No i na tym filmie jest kłamstwo.
Na początku, gdy spływa do UOKiK zgłoszenie, to urząd bada, czy w ogóle należy się przyjrzeć sprawie. Nie zawsze podejmują działania.
Jeśli uzna, że należy się przyjrzeć, to wszczyna postepowanie WYJAŚNIAJĄCE. Na tym etapie UOKiK zbiera dane i faktycznie przygląda się działalności. Jest to postępowanie w sprawie
  • Odpowiedz
@cptjarkov: "Prezes UOKiK może wydać ostrzeżenie konsumenckie, jeżeli z zebranych w postępowaniu w sprawie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów informacji wynika szczególnie uzasadnione podejrzenie stosowania przez konkretnego przedsiębiorcę praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów, która może spowodować znaczne straty lub niekorzystne skutki dla szerokiego kręgu konsumentów."

Stawiam nacisk na "SZCZEGÓLNIE UZASADNIONE".
  • Odpowiedz
  • 2
Co więcej, dzień po tym, jak napisałem do "ziomka", że to jest piramida finansowa i żeby uciekał z tego, a przynajmniej nie reklamował, na instagramie dał mi followa ponoć "lider" jakichś struktur lokalnych tejże firmy. Czy mam się bać o swoje życie? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz