Wpis z mikrobloga

już takich pieniędzy nie będzie pompować w it

@bb89: dlaczego niby? Sytuacja się uspokoi, przyjdą nowi menedżerowie i fundusze znowu zaczną pompować nieswoje pieniądze w projekty, które w większości upadają, ale jak coś wyjdzie to przynosi miliardy.

Zaznaczyłem stabilna jakby co
@WyjmijKija firmy po prostu ogarnęły ile spalano pieniędzy na projekty IT w bezsensowny sposób. Nikt nie liczył ile potrzeba infra dla aplikacji, tylko dawaj największy pakiet i elo xD
@WyjmijKija: mowie o goraczce pocovidowej gdzie byly potezne dotacje i pompowanie kasy + rekordowo niskie stopy procentowe prawie wszedzie. To sie nie wroci w najblizszym czasie. Fundusze z dupy nie beda marnowac kasy jesli widac ewidentne ochlodzenie rynku
nikt już takich pieniędzy nie będzie pompować w it.

@bb89: Znaczy się jakich? I niby czemu nie, świat się jakoś definitywnie zmienił w ciągu roku, poza tym, że ktoś się jorgnął, że branie do IT ludzi z totalnej łapanki może się nie do końca opłacać?
@deviator napisałem w ostatniej odpowiedzi, po covidzie dowalono do pieca kasy żeby zapobiec recesji i dać możliwość digitalizacji (xD) firm żeby przejść z ich usługami na platformy zdalne gdzie to możliwe. Sam robiłem w startupach gdzie np zdzwaniales się na telekonfe z lekarzem, przez apke wysyłałeś mu zdjęcia wyników i gdzie Cie boli itd.

A jak panowie po mnie napisali, już teraz firmy nie chcą topić tej kasy widać to chociażby po
@bb89: Po Covidzie rzeczywiście był boom taki, ze mogłeś własnego psa zatrudnić jako testera lub junior developera, ale to przecież nie znaczy, ze wcześniej była zła koniunktura i infomatycy stali w kolejce w pośredniaku.